Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Κορσική σε μια επίδειξη δύναμης με στόχο να πιέσουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «να ξεκινήσει διάλογο» για το αίτημά τους για αυτονομία, μόλις τρεις ημέρες πριν την επίσκεψή του στο γαλλικό αυτό νησί της Μεσογείου.
Περίπου 6.000 άνθρωποι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 25.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στους δρόμους της Αζάτσιο, την πρωτεύουσα του νησιού. Οι εθνικιστές είχαν εκφράσει ελπίδες για 8.000 διαδηλωτές.
«Πρόκειται για κινητοποίηση που δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια, είναι τεράστια», δήλωσε ο αυτονομιστής επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Ζιλ Σιμεονί μετά τη διαδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.
«Οι Κορσικανοί έστειλαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Τώρα πρέπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μιλήσει και ελπίζω ότι θα δείξει ότι άκουσε αυτό που είπαμε σήμερα», πρόσθεσε.
Η Κορσική ήταν επί δεκαετίες θέατρο επιθέσεων με περισσότερες από 4.500, οι οποίες προκάλεσαν κυρίως υλικές ζημιές, και δράστες κυρίως μέλη του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου της Κορσικής (FLNC), μια οργάνωση που κατέθεσε τα όπλα το 2014.
Στην πρώτη γραμμή της πορείας βρίσκονταν κορίτσια που είχαν στους ώμους τους τη σημαία της Κορσικής και περπατούσαν πίσω από ένα πανό που έγραφε «Δημοκρατία και σεβασμός για τον λαό της Κορσικής». «Ζήτω η μάχη για την ανεξαρτησία!», «Γαλλικό κράτος δολοφόνε!», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Στο αυτοκίνητο που ηγούνταν της πορείας ήταν ανηρτημένο ένα πανό με τη λέξη «αμνηστία», ένα από τα βασικά αιτήματα των αυτονομιστών που ζητούν αμνησία για τους «πολιτικούς κρατούμενους».
«Πιστεύω ότι κερδίσαμε το στοίχημα», τόνισε ο αυτονομιστής Ζαν-Γκι Ταλαμονί, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Κορσικής. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις διαρκείας», πρόσθεσε.
Στόχος της χθεσινής διαδήλωσης ήταν να πείσει τον Μακρόν να «ξεκινήσει διάλογο», εξήγησε ο Σιμεονί.
Οι αυτονομιστές θέλουν να εκμεταλλευθούν τη σημαντική νίκη που κατήγαγαν στις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου, οι οποίες τους επέτρεψαν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του νέου κορσικανού κοινοβουλίου, μετά την δημιουργία της υπερ- περιφέρειας της Κορσικής, και να πιέσουν τη γαλλική κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα που της έχουν υποβάλει.
Μεταξύ αυτών είναι η αναγνώριση των κορσικανών ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του νησιού, το καθεστώς των κατοίκων του, που θα επιτρέπει την απόκτηση ακίνητης περιουσίας σε όσους αποδεδειγμένα κατοικούν επί πολλά χρόνια στην Κορσική, και η αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους.
Τα ζητήματα αυτά είχε υποβάλει προς εξέταση την προηγούμενη εβδομάδα ο Ταλαμονί στον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.
Στο μεταξύ ο Μακρόν πρόκειται να επισκεφθεί την Κορσική στις 6 Φεβορυαρίου, είκοσι ακριβώς χρόνια μετά τη δολοφονία του περιφερειάρχη Κλοντ Ερινιάκ στο Αζάτσιο από τα πυρά ενός αυτονομιστή.
Ωστόσο η θέση του Σιμεονί φάνηκε να περιπλέκεται χθες με τη συμμετοχή στην πορεία του Σαρλ Πιερί, πρώην επικεφαλής του FLNC. Η παρουσία του ίσως απωθήσει κάποιους που θέλουν να πάρουν αποστάσεις απότ ην περίοδο των ταραχών υπέρ της ανεξαρτησίας.
Υγεία
Είμαστε ενέργεια: Η επιστημονική αλήθεια για την προέλευση της μάζας μας
Η μάζα μας δεν είναι «ύλη» με τον τρόπο που συνήθως το φανταζόμαστε; Στην πραγματικότητα, η μάζα μας είναι ενέργεια. Αν κάποιος σας ρωτούσε από πού προέρχεται η μάζα σας, μπορεί να ...