AUTOin

Αυτόνομη οδήγηση: σύντομα θα είμαστε απλώς... επιβάτες (+ video)


Η αυτόνομη οδήγηση δεν θα αλλάξει απλώς τον τρόπο που οδηγούμε, διότι απλώς σύντομα... δεν θα οδηγούμε, θα είμαστε μόνο επιβάτες. Στο επίπεδο αυτονομίας 4 ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο πρωτόκολλο για τη χρήση του αυτοκινήτου.

Δείτε σχετικό video στο τέλος του κειμένου

Ένα άδειο αυτοκίνητο, πηγαίνει να παραλάβει τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος το έχει καλέσει μέσω μιας εφαρμογής smartphone. Το όχημα μπορεί να κατευθυνθεί σε οποιοδήποτε επιθυμητό σημείο παραλαβής, με επαλήθευση πρόσβασης μέσω smartphone κατά την άφιξή του.

Οι πόρτες του αυτοκινήτου μας θα ξεκλειδώνουν αυτόματα μόλις πλησιάσουμε το όχημα. Σε πιο εξελιγμένα μοντέλα η πόρτα θα ανοίγει αυτόματα αν το επιτρέπουν οι συνθήκες και το κάθισμα θα πηγαίνει προς τα πίσω για να διευκολυνθεί η είσοδός μας στο αυτοκίνητο.

Ο "οδηγός", μόλις καθήσει στο κάθισμα, θα επιλέξει πότε θα ξεκινήσει αυτόματα το αυτοκίνητο. Ο προγραμματισμός της διαδρομής θα γίνει μέσα στο αυτοκίνητο είτε από το κινητό τηλέφωνο.

Το σύστημα παραγωγής ενέργειας, το οποίο στην πλειονότητα των νέων μοντέλων θα αξιοποιεί τον ηλεκτρισμό, θα ενεργοποιείται όταν θέλει ο οδηγός.

Οι κινήσεις και οι ελιγμοί του αυτοκινήτου στην επιβαρυμένη με αυτοκίνητα πόλη, στο περιαστικό περιβάλλον, ακόμη και στον αυτοκινητόδρομο, θα γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών διατάξεων του αυτοκινήτου.

Αν και μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί ατυχήματα από την αυτόνομη κίνηση του αυτοκινήτου, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τα προβλήματα και πως θα παρουσιαστούν νέες διατάξεις οι οποίες θα είναι ασφαλέστερες για του πεζούς και τους επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, με ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόνομης κίνησης, ο οδηγός μπορεί να διαβάζει το βιβλίο που επέλεξε, να μιλάει στο κινητό, να βλέπει μια ταινία ή ακόμα και να κλείσει τα μάτια του για λίγο.

Σε ένα σενάριο μετακίνησης στην πόλη, μία BMW Σειρά 7 κάνει μία επίδειξη υψηλού επιπέδου αυτοματοποίησης (Level 4) που δείχνει πώς θα είναι η μελλοντική ατομική μετακίνηση.

Στο Επίπεδο 4, επειδή οι οδηγοί δεν χρειάζεται πλέον να εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία οδήγησης, η κίνηση ενεργοποιείται μέσω ενός ODM tablet. Η διεύθυνση προορισμού μεταφέρεται στο όχημα μέσω εφαρμογής του smartphone εκ των προτέρων και το κάθισμα του οδηγού παραμένει άδειο.

Λόγω μηχανισμών ασφαλείας που εφαρμόζονται στο όχημα, η κίνηση μπορεί να ξεκινήσει αφού όλοι οι επιβάτες έχουν δέσει τις ζώνες τους. Οι επιβάτες μπορούν να περνούν το χρόνο τους στο αυτοκίνητο, όπως οι ίδιοι το επιθυμούν. Μία επιλογή είναι να απολαμβάνουν το σύστημα ψυχαγωγίας.

Οι λειτουργίες του οχήματος ελέγχονται επίσης με το ίδιο τρόπο: Κόρνα, σινιάλο προβολέων και κλείδωμα/ξεκλείδωμα θυρών είναι κλασικές λειτουργίες που χρησιμοποιήθηκαν για την επίδειξη.

Μόλις το όχημα φτάσει στον προορισμό του, ο επιβάτες κατεβαίνουν και το αυτοκίνητο παρκάρει μόνο του.

Για μέγιστη ασφάλεια σε αστικό περιβάλλον, το BMW Group επενδύει σημαντικά ποσά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης περιβάλλοντος με ικανότητες μηχανικής μάθησης. Χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αισθητήρων υψηλών επιδόσεων, όπως μηχανική όραση (computer vision) αλλά και συνδυασμοί καινοτόμων αισθητήρων. Οι τεχνολογίες αυτές μεγιστοποιούν τα οφέλη την συστημάτων υποστήριξης οδηγού.

Εκτός από την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, το γερμανικό γκρουπ προσφέρει επίσης την τελευταία γενιά συστημάτων υποστήριξης οδηγού Επιπέδου 2. Οι σημερινές λειτουργίες υποβοήθησης χρησιμοποιούν ισχυρούς αισθητήρες ραντάρ για τον ασφαλή και εύκολο έλεγχο της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα. Αισθητήρες GPS και δεδομένα χαρτών χρησιμοποιούνται για την ενεργή προσαρμογή της ταχύτητας οδήγησης στις στροφές και σε κατοικημένες περιοχές.

Το επόμενο επίπεδο υποστήριξης οδηγού παρουσιάστηκε στο #NEXTGen: Αισθητήρες κάμερας, μηχανική μάθηση και ένα ισχυρό σύστημα backend χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τον εντοπισμό σημάτων με όρια ταχύτητας, αλλά και για να ερμηνεύουν τους φωτεινούς σηματοδότες, επιτρέποντας την προληπτική και εύκολη ρύθμιση της ταχύτητας.

Τα τελευταία χρόνια, ο γερμανικός όμιλος έχει αναπτύξει την ημιαυτόνομη και πλήρως αυτόνομη οδήγηση, αλλά και τα ενδιάμεσα στάδια.

Ήδη το 2006, μία BMW Σειρά 3 κινήθηκε στην ιδανική αγωνιστική γραμμή στο σιρκουί Hockenheim Ring τελείως αυτόνομα.

Οχήματα δοκιμών με ικανότητες Επιπέδου 3 κινούνται στην A9 Autobahn στη Γερμανία από τα μέσα του 2011.

Το 2014, ένα αυτοματοποιημένο πρωτότυπο μοντέλο BMW ντριφτάριζε στο Las Vegas Speedway για πρώτη φορά - αποδεικνύοντας πώς η υψηλού επιπέδου αυτοματοποιημένη οδήγηση μπορεί να φτάσει στο όριο.

Στην έκθεση CES στο Las Vegas το 2017, ο όμιλος παρουσίασε μία ειδικά προσαρμοσμένη αυτοματοποιημένη, συνδεδεμένη και εξατομικευμένη οδήγηση Επιπέδου 3 με μία BMW Σειρά 5 Sedan. Την ίδια χρονιά, ένας επίσης ειδικά προσαρμοσμένος αλλά άκρως αυτοματοποιημένος στόλος με 40 οχήματα δοκιμών BMW Σειράς 7 λανσαρίστηκε σε Γερμανία, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Το 2018, ο όμιλος εγκαινίασε το Autonomous Driving Campus στο Unterschleissheim έξω από τα Μόναχο, και τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η πλατφόρμα δοκιμών υψηλών επιδόσεων D3 του BMW Group D3 ξεκίνησε τη λειτουργία της. Αυτό το Κέντρο Εξέλιξης Υπηρεσιών βασισμένων σε Δεδομένα συνδυάζει αποθηκευτική ικανότητα 230 petabytes με υπολογιστική ισχύ πάνω από 100.000 cores και 200 GPUs.

Με την εξαγορά μεριδίου στη HERE το 2014 και μέσω συνεργασιών με τις Intel, Mobileye (since 2016) και άλλων εταίρων, το BMW Group έδωσε το έναυσμα για την μαζική εξέλιξη του BMW iNEXT.

Το 2021, το BMW iNEXT θα περιλαμβάνει την πρώτη ασφαλή πλατφόρμα Επιπέδου 3 του ομίλου για αυτοκινητόδρομους.

Δείτε το video της BMW με αυτονομία επιπέδου 4 και 5

Διαβάστε επίσης