Πολιτική

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ


Στόχος ένα δημοκρατικό ρεύμα «που θα συμπαρασύρει τις τοπικές βαρονίες»

Ενώ η αντιπολίτευση επαναλαμβάνει εν είδει...ρεφρέν το αίτημα για πρόωρες εκλογές, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνουν τώρα το ενδιαφέρον τους στο μέτωπο της αυτοδιοίκησης. Καταστρώνουν σχέδια και στρατηγικές συμμαχιών που θα διαμορφώσουν ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα, θα ανατρέψουν τωρινούς συσχετισμούς δυνάμεων και θα φέρουν άνεμο αλλαγής στους μεγάλους δήμους και στι Περιφέρειες.Στις συζητήσεις ακούγοται και τα πρώτα ονόματα πιθανών υποψηφίων που θα υποστηριχθούν από το κυβερνών κόμμα.

Το στίγμα και τους κατευθυντήριους άξονες αυτών των σχεδιασμών προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μίλησε για ένα ρεύμα «που θα συμπαρασύρει τις τοπικές βαρονίες εις όφελος των τοπικών κοινωνιών». Ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κατά την χθεσινή επίσκεψη του στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές - όπως έχει ήδη ανακοινωθεί έστω και ανεπισήμως- θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, υπάρχει το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται προκειμένου να δημιουργηθούν συμμαχίες στο πλαίσιο προοδευτικού ρεύματος απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά.

«Ταγμένοι» στην αυτοδιοίκηση

Την προσπάθεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ συντονίζουν δύο έμπειρα στελέχη του: Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου και η Κατερίνα Κνήτου, μέλος της πολιτικής γραμματείας του κόμματος.

Τα 14 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν έχουν παίξει επίσης σημαντικό ρόλο τόσο στον εντοπισμό των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, όσο και στην ανάδειξη νέων ατόμων που μπορούν να στελεχώσουν συνδυασμούς.

Ενα βασικό κριτήριο επιλογής θα είναι ότι οι προτεινόμενοι θα ασχοληθούν με τα τοπικά θέματα και ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την αυτοδιοίκηση ως "σκαλοπάτι" για να ανέβουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η κ. Κυπριανίδου ανέφερε πως η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ώς το τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείσα εάν έχουν συζητηθεί κάποια ονόματα, ειδικά για τους μεγάλους δήμους, η κ. Κυπριανίδου απάντησε πως η επιλογή υποψηφίων θα γίνει μέσα από συλλογικές διαδικασίες, που θα ξεκινήσουν αργότερα.

Ποια ονόματα παίζουν

Οι διεργασίες και η ονοματολογία βρίσκονται πάντως σε εξέλιξη, τόσο για τους δήμους όσο και για τις περιφέρειες. Βέβαιο θεωρείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει 3 νυν περιφερειάρχες: Τον Απόστολο Κατσιφάρα στη Δυτικ Ελλάδα τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη και τον Θόδωρο Καρυπίδη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία. Σημειωτέον ότι οι δύο πρώτοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει και τον νυν περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος εξελέγη με ψηφοδέλτιο όπου πλειοψηφούν τα μέλη της ΛΑ.Ε.

Όσον αφορά την Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να έχει εκ νέου υποψήφια τη Ρένα Δούρου. Ομως δεν είναι βέβαιο  αν η ίδια θέλει  δεύτερη θητεία.

Πάντως, για την περιφέρεια της Αθήνας έχει ήδη ακουστεί και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

Τα ονόματα στους δήμους

Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους 21 δημάρχους που κέρδισαν την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση με την υποστήριξή του. Από εκεί και πέρα τα δύσκολα αρχίζουν για τις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως για την Αθήνα μάλλον θα στραφεί σε νέα, άφθαρτα πρόσωπα που μπορούν να συγκεντρώσουν ευρύτερη υποστήριξη μέσα από το έργο τους. Ηδη έχει ακουστεί το όνομα του πρώην γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει απήχηση και πέραν των ορίων της εκλογικής βάσης του κόμματος. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Είναι μια δυνατή υποψηφιότητα, αν μάλιστα επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν τη Ν.Δ. να κατεβάζει υποψήφιο δήμαρχο για την πρωτεύουσα τον Κώστα Μπακογιάννη.

Για τη Θεσσαλονίκη, ακούγεται –ακόμα και από επίσημα χείλη– η εκδοχή να στηριχτεί ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Στο όνομά του αναφέρθηκε κολακευτικά πριν από λίγες μέρες και ο γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, επισημαίνοντας ότι είναι από τους ανθρώπους που έχουν προοδευτικές απόψεις, ενώ αναφέρθηκε στις θέσεις του κ. Μπουτάρη για τα δικαιώματα, για την προοδευτική αντίληψη απέναντι στον φασισμό αλλά και στις απόψεις του για την κοινωνία.

Ωστόσο, για τον ίδιο δήμο έχει ακουστεί και το όνομα της νυν υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, η οποία είναι νέα, δυναμική και έχει πέραση ειδικά στις νεότερες ηλικίες.

Για τον Πειραιά υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό αναφορικά με το ποιος θα έχει τη δυνατότητα να σταθεί απέναντι στον Γιάννη Μώραλη και κατ’ επέκταση στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Με δεδομένο ότι ο Γιάννης Μώραλης στηρίζεται από την Κεντροαριστερά, το πιο πιθανό είναι μία υποψηφιότητα με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως θα συγκεντρώνει και δυσαρεστημένους κεντροαριστερούς που θεωρούν ότι η επιλογή Μώραλη δεν είναι η λύση που χρειάζεται η πόλη. Μάλιστα ο αριθμός των δυσαρεστημένων δεν είναι μικρός, ενώ θεωρείται ότι ο κ. Μώραλης έχει υποστεί και την ανάλογη φθορά.

Για την Πάτρα το τοπίο είναι μάλλον θολό. Ο υποψήφιος του 2014 και νυν βουλευτής Κώστας Σπαρτινός έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Πατρέων. Με δεδομένο ότι το αντίπαλο δέος είναι ο Κώστας Πελετίδης του ΚΚΕ, και σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει μια κοινή υποψηφιότητα με την Κεντροαριστερά.

Με πληροφορίες από την Εφ. Συν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα