TECHin

Αυτό το ρομπότ γενικής χρήσης εντάσσεται στο εργατικό δυναμικό (+video)


Το ανθρωποειδές, που λειτουργεί με AI, θα μπορούσε να είναι ο επόμενος συνάδελφός σας

Ένα ρομπότ γενικής χρήσης που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί πολλές εργασίες που αναλαμβάνονται επί του παρόντος από ανθρώπους και εργάζεται με ανθρώπους ή χωρίς αυτούς, αποκάλυψε η τεχνολογική startup Sanctuary AI.

Τα ρομπότ έχουν εργαστεί δίπλα σε ανθρώπους για δεκαετίες, αλλά ήταν απίστευτα εξειδικευμένα. Για παράδειγμα, το μόνο που κάνει ένα bot σε μια γραμμή συναρμολόγησης της General Motors είναι να μετακινεί κομμάτια μετάλλου από το ένα μέρος στο άλλο ξανά και ξανά. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα έπρεπε να αγοράσουν πολλά (συνήθως ακριβά) ρομπότ, εάν ήθελαν να αυτοματοποιήσουν πολλαπλές εργασίες.

Τα ρομπότ γενικής χρήσης - αυτά που μπορούν να χειριστούν μια ποικιλία εργασιών - θα επέτρεπαν στους εργοδότες να αυτοματοποιήσουν οτιδήποτε είναι πιο πιεστικό μια δεδομένη ημέρα, αλλά η κατασκευή ενός bot που μπορεί να κάνει πολλά είναι, όπως θα περίμενε κανείς, πολύ πιο δύσκολη από την κατασκευή ενός που κάνει ένα μόνο πράγμα ξανά και ξανά.

Η Sanctuary AI με έδρα τον Καναδά είναι μία από τις πολλές εταιρείες που προσπαθούν να ξεπεράσουν την πρόκληση και να φέρουν στην αγορά ένα ρομπότ γενικής χρήσης και στις 16 Μαΐου αποκάλυψε το ρομπότ της έκτης γενιάς, ένα ανθρωποειδές με τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται "Phoenix" (Φοίνιξ).

«Σχεδιάσαμε το Phoenix ως το πιο πλούσιο σε αισθητήρες και σωματικά ικανό ανθρωποειδές που κατασκευάστηκε ποτέ και για να επιτρέψουμε στην ταχέως αναπτυσσόμενη νοημοσύνη [της πλατφόρμας μας AI] να εκτελεί το ευρύτερο δυνατό σύνολο εργασιακών εργασιών», δήλωσε ο Τζόρντι Ρόουζ, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της startup. .

Το Phoenix  έχει ύψος 1,70μ, ζυγίζει 70 κιλά και μπορεί να σηκώσει έως και 25 κιλά. Τα ανθρώπινα χέρια του έχουν 20 μοίρες ελεύθερης κίνησης και απτικούς αισθητήρες που του επιτρέπουν να εκτελεί εργασίες που απαιτούν επιδεξιότητα και ακρίβεια, όπως η επισήμανση των συσκευασιών ή η συλλογή φρούτων.

Σύμφωνα με τη Sanctuary, το Phoenix έχει επίσης ανθρωποειδή νοημοσύνη χάρη σε ένα ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Carbon. Αυτό λειτουργεί ως ο «εγκέφαλος» του bot και μπορεί να εκπαιδευτεί για την ολοκλήρωση νέων εργασιών σε προσομοιώσεις υπολογιστή.

Εναλλακτικά, το Phoenix μπορεί να «μάθει από την επίδειξη». Με αυτήν την προσέγγιση, ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί ένα σετ μικροφώνου-ακουστικού εικονικής πραγματικότητας για να δει τι βλέπει το ρομπότ και ένα ειδικό εργαλείο για να το καθοδηγήσει στην ολοκλήρωση μιας νέας εργασίας.

Αυτή η ρύθμιση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τηλεχειριστήριο, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, να αποτρέψουν τραυματισμούς λόγω σωματικής εργασίας και να αυξήσουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας που είναι διαθέσιμες σε άτομα με αναπηρία.

Η Sanctuary επέδειξε τις δυνατότητες της απομακρυσμένης εργασίας ρομπότ με μια πιλοτική δοκιμή σε ένα κατάστημα λιανικής της Mark κοντά στα κεντρικά της γραφεία τον Ιανουάριο. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, ένας άνθρωπος καθοδηγούσε το ρομπότ γενικής χρήσης πέμπτης γενιάς της startup για την εκτέλεση 110 εργασιών - περίπου το 40% των εργασιών που πρέπει να μπορεί να κάνει ένας τυπικός υπάλληλος στο κατάστημα.

Ο απώτερος στόχος είναι ακόμα ένα ρομπότ που θα μπορούσε να μπει στο χώρο εργασίας και να ολοκληρώσει εργασίες χωρίς την ανάγκη συνεχούς ανθρώπινης επίβλεψης και δεν είναι ξεκάθαρο πόσα μπορεί να κάνει αυτόνομα το Phoenix ή πόσος χρόνος χρειάζεται για να εκπαιδευτεί σε κάτι νέο.

Ωστόσο, θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα σύντομα, καθώς η Sanctuary αρχίζει να αναπτύσσει το ρομπότ γενικής χρήσης της σε άλλες τοποθεσίες κοντά στα κεντρικά της γραφεία. Οι πελάτες δεν χρειάζεται να αγοράσουν ένα bot για να απολαύσουν τα πλεονεκτήματά του, επίσης — μπορούν να προσλαμβάνουν ένα με την ώρα.

«Το μοντέλο μας επικεντρώνεται στην παροχή εργατικού δυναμικού ως υπηρεσία στους πελάτες», είπε ο Μπεν Ριντ, επικεφαλής μάρκετινγκ, στο Register. "Η ωριαία τιμολόγηση ποικίλλει από επιχείρηση σε επιχείρηση και ανάλογα με την πολυπλοκότητα των εργασιών που πρέπει να εκτελεστούν."

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα