TECHin

Αυτό το ιπτάμενο αυτοκίνητο θα πωλείται το 2024


Και δεν θα χρειαστείτε άδεια πιλότου

Ένα νέο ηλεκτρικό όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) εντάχθηκε στη γκάμα των ιπτάμενων αυτοκινήτων. Δεν χρειάζεστε άδεια πιλότου για να το πετάξετε — αλλά θα χρειαστείτε 190.000 δολάρια...

Η startup Opener, με έδρα την Καλιφόρνια, αναπτύσσει eVTOL από το 2011, όταν ο ιδρυτής της, Μάρκους Λενγκ πέταξε ένα αεροσκάφος proof-of-concept που είχε κατασκευάσει ο ίδιος (χρησιμοποιώντας ξυλάκια ως μέρος της κατασκευής).

Επτά χρόνια αργότερα, η εταιρεία αποκάλυψε το πρώτο της όχημα σε στάδιο προπαραγωγής, το Blackfly (το οποίο εμφανίζεται στο video) και τον Ιούλιο του 2023, παρέδωσε το πρώτο Blackfly σε έναν πελάτη.

Το "Helix" eVTOL

Δεν είναι σαφές εάν η Opener σχεδιάζει να παραδώσει άλλα Blackflies, ωστόσο, επειδή έχει αποκαλύψει το πρώτο της όχημα παραγωγής, το Helix. Η startup ανακοίνωσε επίσης ότι αλλάζει το όνομά της σε Pivotal.

«Το Helix αποτελεί το επόμενο βήμα 10+ ετών καινοτομίας, δοκιμών και υλοποίησης της υπόσχεσης να δώσει στους ιδιώτες πρόσβαση σε μικρά, αλλά πανίσχυρα αεροσκάφη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Κεν Κάρκλιν. "Το όνομα Pivotal αντικατοπτρίζει την αποστολή μας να μεταμορφώσουμε την κίνηση με τη δύναμη της πτήσης."

Οι προδιαγραφές: Το Helix είναι ένα μονοθέσιο eVTOL με σχήμα πλάγιου H. Ο πιλότος κάθεται στο μεσαίο τμήμα του H, με ένα σταθερό φτερό μπροστά του και ένα πίσω του. Τέσσερις έλικες σε κάθε πτέρυγα παρέχουν ανύψωση και πρόωση.

Το Helix έχει τελική ταχύτητα 99,7 χλμ/ώρα και αυτονομία 32 χιλιομέτρων. Ανάλογα με το μοντέλο, μπορεί να χρειαστούν από 75 λεπτά έως 4,5 ώρες για να φορτιστεί και σε αντίθεση με κάποια άλλα ιπτάμενα αυτοκίνητα που έχουμε δει, αυτό δεν μπορεί να κινηθεί και στο έδαφος — πρέπει να πετάξει ή να μετακινηθεί με ρυμουλκό.

Η βασική τιμή του Helix eVTOL είναι 190.000 δολάρια και η Pivotal σχεδιάζει να αρχίσει να δέχεται παραγγελίες με έκπτωση 25% στις 9 Ιανουαρίου 2024. Τα πρώτα οχήματα θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται στις 10 Ιουνίου 2024 και το κόστος των επιλογών, όπως ένα τρέιλερ μεταφοράς και γρήγορη φόρτιση, μένει να ανακοινωθούν.

Ενώ οι χειριστές δεν θα χρειάζονται άδεια πιλότου για να πετάξουν με το Helix eVTOL, η Pivotal θα απαιτήσει από αυτούς να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό σεμινάριο διάρκειας 1-2 εβδομάδων. Μετά από αυτό, θα τους επιτρέπεται να πετάξουν το όχημα μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εναέριο χώρο Κατηγορίας G, πάνω από περιοχές χωρίς συμφόρηση.

Αυτοί οι περιορισμοί σημαίνουν ότι κανείς δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ένα Helix για να "πεταχτεί" από τη μια πλευρά μιας πόλης στην άλλη – δηλαδή με τον τρόπο που πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις οραματίζονται τη χρήση των eVTOL τους. Αλλά με βάση τα βίντεο των Blackflies κατά την πτήση, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί κάποιος μπορεί να θέλει ένα Helix για αναψυχή.

Παρόλα αυτά, η Pivotal λέει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει διθέσια και τετραθέσια eVTOLS στο μέλλον, επομένως εάν το Helix απογειωθεί, είναι πιθανό η startup να μπει στον χώρο των ιπτάμενων ταξί με μελλοντικά μοντέλα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις