Διεθνή

Αυστραλία: Τεράστια ζημιά στον τουρισμό από τις πυρκαγιές


H Αυστραλία θα χάσει δισεκατομμύρια στον τουρισμό εξαιτίας των ακυρώσεων προγραμματισμένων ταξιδιών, λόγω των πυρκαγιών που έχουν κατακάψει τεράστιες εκτάσεις της χώρας.

Ο αριθμός των τουριστών που προγραμματίζουν ταξίδι στην Αυστραλία έχει μειωθεί κατά 10 με 20% από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι φωτιές και η απώλεια θα κοστίσει στην οικονομία περίπου τρία δισεκ. δολάρια (σχεδόν 2,7 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με το Συμβούλιο Εισερχόμενου Τουρισμού της Αυστραλίας (ATEC).

"Οι επισκέπτες από το εξωτερικό ακυρώνουν από φόβο για την ποιότητα του αέρα, την ασφάλεια και τον αντίκτυπο που οι φωτιές είχαν στις υπηρεσίες μας στον τομέα του τουρισμού καθώς και από αβεβαιότητα ως προς το πόσο χρόνο θα χρειαστούμε για να ανακάμψουμε", δήλωσε ο διευθυντής του ATEC Πίτερ Σέλεϊ.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει εκτενώς τις δασικές πυρκαγιές στην χώρα , από τις οποίες τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχει καταστραφεί μια έκταση μεγαλύτερη από την Πορτογαλία και οι πιο τουριστικές πόλεις της χώρας--το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη-- έχουν καλυφθεί από τοξικό νέφος.

Σύμφωνα με το ATEC, η καταστροφή έχει πλήξει περισσότερο τις τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και συμπίπτει με την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, κατά την οποία κάθε χρονο στις τουριστικές κρατήσεις  από αυτές τις περιοχές πέφτουν 50%.

Ο Σέλεϊ είπε ότι η τουριστική βιομηχανία και η κυβέρνηση χρειάζονται επειγόντως να διαβεβαιώσουν  ότι πολλοί σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφοι από τις φωτιές.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης της κρίσης, έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο  1,2 δισεκ. ευρώ για την "ανάκαμψη από τις δασικές πυρκαγιές"

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι σε αυτό το ποσό θα περιλαμβάνεται και σημαντική οικονομική ενίσχυση για την τουριστική βιομηχανία.

Ο τουριστικός οργανισμός Tourism Australia αναγκάστηκε να αναστείλει μια φιλόδοξη διαφημιστική εκστρατεία που εγκαινιάστηκε μεσούσης της κρίσης και στην οποία εμφανιζόταν η τραγουδίστρια Κάιλι Μινόγκ καθώς η διαφήμιση θεωρήθηκε από πολλούς ότι βγήκε  σε μια κακή συγκυρία για τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης