Πολιτική

Αυστηρά εμπιστευτικό… Πώς θα λήξει η συριακή κρίση


Η συριακή κρίση, στην πραγματικότητα, δεν είναι ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια επανάσταση εναντίον ενός δικτάτορα. Είναι περισσότερο μια περιφερειακή και διεθνής διένεξη. Οι διαρροές για αδυναμία των εταίρων να ελέγξουν και να διοικήσουν τα συριακά εδάφη και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην περιοχή, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Εάν υπάρξει κάποια λύση, αυτή θα δοθεί μόνο με εξωτερική διευθέτηση, μετά από συμφωνία όλων των πλευρών για ένα οδικό χάρτη επίλυσης της κρίσης.

Γράφει η Εύα Ι. Κουλουριώτη*

Τι συμβαίνει μετά την ρωσο-τουρκική συμφωνία

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είδαμε πολλές συναντήσεις, ανακοινώσιμες και μη, μεταξύ των εταίρων που ελέγχουν την συριακή κρίση, με πιο σημαντικές και με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο την επιστροφή των Ρώσσο-τουρκικών σχέσεων στην παλιά τους μορφή, καθώς και την επίσκεψη του Σαουδάραβα διαδόχου Mohammed bin Salman στις ΗΠΑ.

Ενώ κάποιες χώρες προσπαθούν να βρούν τρόπο να τελειώσουν αυτήν πολυδάπανη διένεξη, κάποιες άλλες προσπαθούν να εμποδίσουν την εξεύρεση λύσης. Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών John Kerry στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα είναι η πιο σημαντική.

Αντίθετα με τις ανακοινώσεις στα ΜΜΕ ότι θα αφορά στην συζήτηση για την καταπολέμηση της Al Nusra στη Συρία, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η επίσκεψη αυτή έχει σαν στόχο να αποκτήσει πρόσβαση η αμερικανική πλευρά στο νέο ρωσικό σχέδιο για τη συριακή κρίση. Θα το δεχθούν, όμως, οι Αμερικανοί;

Ρωσικό σχέδιο επίλυσης της συριακής κρίσης

Το ρωσικό σχέδιο προβλέπει απομάκρυνση του Bashar Al Assad και τοποθέτηση ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος είναι αλαουΐτης, δεν έχει βάψει τα χέρια του με συριακό αίμα και δεν αναμίχθηκε στη συριακή σύγκρουση, συνεπικουρούμενου από έναν αξιωματικό που είναι σουνίτης.

Οι δύο αξιωματικοί θα δημιουργήσουν ένα στρατιωτικό συμβούλιο αποτελούμενο από εν ενεργεία Σύριους αξιωματικούς καθώς και κάποιους που αυτομόλησαν, το οποίο θα διοικήσει τη χώρα για μία μεταβατική περίοδο εννέα μηνών, θα τροποποιήσει το σύνταγμα, θα οργανώσει βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια προεδρικές εκλογές. Τα ονόματα των δύο αξιωματικών, βάσει των πηγών μου, είναι ο πρώην υπουργός Αμύνης, στρατηγός Ali Habib (που είναι αλαουΐτης) και ο στρατηγός Manaf Tlass (που είναι σουνίτης).

Στρατηγός Manaf Tlass

Ο στρατηγός Ali Habib, 77 ετών, πολέμησε στον πόλεμο του Οκτωβρίου 1973 εναντίον του Ισραήλ και ήταν ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες στις μάχες της Βηρυττού. Ήταν υπεύθυνος της συριακής ταξιαρχίας κατά την διάρκεια της επιχείρησης Desert Strom Ι κατά του Saddam Hussein - γεγονός που κάνει τη σχέση του με την Σαουδική Αραβία καλή - το 1994 έγινε διοικητής των ειδικών δυνάμεων και το 2009 επελέγη ως υπουργός Αμύνης.

Στρατηγός Ali Habib

Όταν ξέσπασε η συριακή επανάσταση, ο στρατηγός Habib πήρε σαφή θέση ενάντια στη χρήση βίας για την επίλυση της κρίσης και τον Αύγουστο του ίδιου έτους παρέβη διαταγές του Assad να επιτεθεί με τον στρατό στην πόλη Hama, γι'αυτό και αντικαταστάθηκε από τον χριστιανό στρατηγό Dawou Rajha.

Με μυστηριώδη τρόπο, ο στρατηγός Ali Habib κατάφερε να ταξιδέψει στο Παρίσι μαζί με την κόρη του. Αξιόπιστες τουρκικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι την 10η Ιουλίου, ο στρατηγός Habib έγινε επίσημα δεκτός στην Άγκυρα παρουσία του Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου και τον διευθυντή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στρατηγό Hakan Fidan.

Για δύο ημέρες, οι τρεις άνδρες διεξήγαγαν διαβουλεύσεις παρουσία εκπροσώπων των πολιτοφυλακών της συριακής αντιπολίτευσης, επικεφαλής των οποίων ήταν ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής Ahrar al Sham. Κατόπιν, με άκρα μυστικότητα, ο στρατηγός Habib ταξίδεψε στην Μόσχα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατηγός θα επιστρέψει στην Άγκυρα στο τέλος αυτού του μήνα προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματικούς που αυτομόλησαν από τον στρατό του Assad, καθώς και με τον διευθυντή των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών.

Τέλος, γαλλικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών υπήρξαν πολλές συναντήσεις μεταξύ των στρατηγών Habib και Tlass στο Παρίσι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατηγός Tlass ταξίδεψε στις 9 Ιουλίου στην Ιορδανία, όπου συνάντησε τον επικεφαλής των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών.

Παρά τις μυστικές κινήσεις που αναφέρθηκαν, η ελπίδα για μια λύση αποδεκτή από τις περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, είναι μικρή. Οι Ιρανοί παραμένουν προσκολλημένοι στην διατήρηση του Assad στην εξουσία, οι Αμερικανοί επιμένουν στην δημιουργία κουρδικού κράτους στα βόρεια της Συρίας.

Είμαστε, άραγε, μπροστά στο τέλος της μεγαλύτερης σύγκρουσης και μιας διεθνούς κρίσης που επηρρεάζει όλο τον κόσμο, ή είμαστε μπροστά σε νέα οπισθοδρόμηση που θα επιβεβαιώσει την αναποτελεσματικότητα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας στην επίλυση διεθνών κρίσεων;

*Η Εύα Ι. Κουλουριώτη είναι επιχειρηματίας και πολιτική αναλύτρια, ειδική στη Μέση Ανατολή.
Facebook: @evakoulouriotis, Twitter: @evacool_f

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις