Σε σύνολο 37.460 επιχειρήσεων της χώρας με απασχόληση 10 άτομα και άνω, οι 33.430 επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν Η/Υ (ποσοστό 89,2%) εφέτος, ενώ το 2019 σε σύνολο 31.740 επιχειρήσεων οι 27.127 επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν Η/Υ (ποσοστό 85,5%). Στους Η/Υ συμπεριλαμβάνονται οι προσωπικοί και φορητοί υπολογιστές, συσκευές μικρού μεγέθους (PDA) και έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones).
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, με περίοδο αναφοράς των στοιχείων την 1/1/2020 -15/9/2020. Τα εν λόγω στοιχεία αφορούν στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην απανταχού συνδεσιμότητα, στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μέσα στην επιχείρηση, καθώς και στη λήψη παραγγελιών και διενέργεια πωλήσεων και αγορών μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο). Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνει τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων των κλάδων διαμονής και ταξιδιών.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε σύνολο 37.460 επιχειρήσεων με απασχόληση 10 άτομα και άνω, με συνολικό κύκλο εργασιών 243,2 δισ. ευρώ, οι 5.559 έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών ή μέσω μηνυμάτων τύπου EDI (ποσοστό 14,8%) και ο κύκλος εργασιών από αυτές τις παραγγελίες ανήλθε σε 10,5 δισ. ευρώ ή ποσοστό 4,3% του συνολικού κύκλου εργασιών. Το 2019, σε σύνολο 31.740 επιχειρήσεων, με συνολικό κύκλο εργασιών 265,6 δισ. ευρώ, οι 3.400 έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών ή μέσω μηνυμάτων τύπου EDI (ποσοστό 10,7%) και ο κύκλος εργασιών από αυτές τις παραγγελίες ανήλθε σε 10,2 δισ. ευρώ ή ποσοστό 3,8% του συνολικού κύκλου εργασιών.
Όπως διευκρινίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, με τον όρο «ηλεκτρονικό εμπόριο» εννοείται η πώληση ή η αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που διενεργούνται μέσω δικτύων υπολογιστών με μεθόδους που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την αποστολή ή τη λήψη παραγγελιών. Η πληρωμή και η παράδοση των αγαθών ή υπηρεσιών δεν γίνεται απαραίτητα ηλεκτρονικά. Παραγγελίες που λαμβάνονται μέσω τηλεφώνου, fax και δακτυλογραφημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) δεν θεωρούνται ηλεκτρονικό εμπόριο.
Τέλος, ο όρος «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things) αναφέρεται σε διασυνδεδεμένες συσκευές ή συστήματα, συχνά αποκαλούμενες «έξυπνες» συσκευές ή συστήματα, που συλλέγουν και ανταλλάσσουν δεδομένα και μπορούν να παρακολουθούνται ή να ελέγχονται από απόσταση μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τις 33.430 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υπολογιστή, οι 4.158 επιχειρήσεις (ποσοστό 12,4%) χρησιμοποιούν τέτοιου είδους διασυνδεμένες συσκευές που μπορούν να ελέγχονται από απόσταση.