Αύξηση κατά 8,9% κατέγραψε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε ωστόσο κατά 11,7% χαμηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και κατά 12,1% χαμηλότερα από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Όπως και στις βιομηχανικές παραγγελίες, η σημαντικότερη αύξηση παραγωγής καταγράφεται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με 54,7% σε σχέση με τον Μάιο. Και αυτός ο κλάδος ωστόσο παραμένει κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, όταν ακόμη δεν είχαν επιβληθεί οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, προκαλώντας αισιοδοξία στους οικονομικούς κύκλους για ενδεχόμενη επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων σχετικά με το ΑΕΠ.
Σύμφωνα με ανάλυση της ING, η βιομηχανία, έστω και με καθυστέρηση, καλύπτει την διαφορά από την ανάκαμψη στον τομέα της κατανάλωσης. «Ακόμη και εάν η βιομηχανική παραγωγή παραμείνει στάσιμη καθ΄όλο το γ΄τρίμηνο του έτους, θα είναι κατά 10% υψηλότερη σε σχέση με το β' τρίμηνο. Αυτό δείχνει ότι η άρση των περιορισμών μετά το lockdown θα οδηγήσει σχεδόν αυτόματα σε ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας για το γ΄τρίμηνο», αναφέρει η ING, η οποία ωστόσο εκτιμά ότι η βιομηχανία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, σε σχέση με άλλους κλάδους της γερμανικής οικονομίας. «Συνολικά, τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν τουλάχιστον ότι μετά την άρση των περιορισμών η ανάκαμψη έχει σχήμα V. Ενόψει όμως του ενδεχομένου ενός δεύτερου lockdown, της αύξησης της μόνιμης ανεργίας και των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία που οφείλονται στην πανδημία, είναι αμφίβολο εάν αυτό το V θα διαρκέσει για πολύ», επισημαίνει η τράπεζα.