Οικονομία

Μεγάλη αύξηση πωλήσεων αυτοκινήτων στην ΕΕ


Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τον Απρίλιο οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ. Είναι μιά ασφαλής ένδειξη αλλαγής κλίματος και ενίσχυσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς επιταχύνεται το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών και αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί  προς αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στις χώρες της ΕΕ υπερτριπλασιάστηκαν (+218,6%) τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Η μεγάλη ποσοστιαία αύξηση οφείλεται στο αγοραστικό ενδιαφέρον και στη χαμηλή βάση σύγκρισης του περασμένου έτους, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Πολλές αγορές σε ολόκληρη την περιοχή της ΕΕ σημείωσαν διψήφια ή και τριψήφια ποσοστά αύξησης τον Απρίλιο. Από τις μεγάλες αγορές, την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Ιταλία (+ 3.276,8%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (+ 1,787,9%). Η Γαλλία (+ 568,8%) και η Γερμανία (+ 90%) παρουσίασαν επίσης σημαντικά κέρδη σε σύγκριση με πέρυσι.

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, η ζήτηση επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 24,4% και έφτασε τα 3,4 εκατομμύρια μονάδες συνολικά. Τους τελευταίους δύο μήνες οι πωλήσεις επιταχύνθηκαν.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές, η Ιταλία και η Γαλλία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη (αύξηση 68,4% και 51,0% αντίστοιχα). Ταυτόχρονα, τα θετικά αποτελέσματα του Απριλίου έφεραν τις σωρευτικές επιδόσεις της Ισπανίας (+ 18,8%) και της Γερμανίας (+ 7,8%) σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά φέτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ