Χρηστικά

Αύξηση κατασχέσεων καταθέσεων από την Εφορία, παρά την πανδημία (πίνακας)


Στο «κόκκινο» 1.300.000 οφειλέτες του δημοσίου ενώ υπό την απειλή κατασχέσεων τελούν περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι οφειλέτες του δημοσίου με αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, οι οφειλέτες του Δημοσίου ξεπερνούν τα 4,1 εκατομμύρια ή το 50% των φορολογουμένων, αλλά σε περίπου 1.300.000 οφειλέτες η Εφορία πραγματοποιεί κατασχέσεις καταθέσεων. Παράλληλα υπό την απειλή κατασχέσεων τελούν περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς λόγω της πανδημίας τα χρέη συσσωρεύονται, και μετά τη λήξη των περιόδων χάριτος και των αναστολών που έχουν δοθεί, υπάρχει φόβος για εκτόξευσή τους, σε δυσθεώρητα ύψη, αφού οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώνουν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και τις ρυθμίσεις των χρεών που έχουν ανασταλεί.

Στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, το σύνολο των χρεών των φορολογουμένων προς την Εφορία, έσπασε και το φράγμα των 109 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα νέο αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα τα χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται πλέον σε 109,16 δισ. ευρώ, από 108,83 δισ. ευρώ, που ήταν τον Ιανουάριο.

Από το χρέος των 109,16 δισ. ευρώ, τα 38,104 δισ. ευρώ είναι χρέη φυσικών προσώπων και τα 71,059 δισ. ευρώ είναι χρέη επιχειρήσεων, οι περισσότερες των οποίων δεν υπάρχουν ή είναι πτωχευμένες. Στην ουσία, τα περισσότερα είναι χρέη που δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Ένας στους δύο χρωστάει

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, τον περασμένο Φεβρουάριο αυξήθηκε σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και πολύ περισσότερο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Ειδικότερα ο συνολικός αριθμός οφειλετών τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 4.140.400 πρόσωπα, από 4.111.600 τον Ιανουάριο και έναντι 4.045.217 φορολογουμένων τον Δεκέμβριο του 2020. Δηλαδή οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 28.800 σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 95.183 ΑΦΜ σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Επίσης, κατασχέσεις επιβλήθηκαν τον Φεβρουάριο από τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.) και τις Δ.Ο.Υ. σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, σε 1.293.196 φορολογούμενους, αριθμός αυξημένος κατά 105 ΑΦΜ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και κατά 156 σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων αυξήθηκε αισθητά κατά 24.757 ΑΦΜ και διαμορφώθηκε σε 1.874.705  φορολογούμενους, από 1.849.948 φορολογούμενους, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020.

Σημειώνεται ότι πρώτος στόχος της Εφορίας για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι οι κατασχέσεις των καταθέσεων, καθώς είναι μια εύκολη διαδικασία, που διεκπεραιώνεται με μια απλή εντολή στις τράπεζες.

Αν δεν υπάρχουν επαρκή υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αναλόγως τους ύψους της οφειλής, οι κατασχέσεις επεκτείνονται σε αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και ακίνητα.

xrei

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα