Διεθνή

Αύξηση κατά 77% στις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ


 Αύξηση κατά 77% έχουν καταγράψει οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, ενώ στην Γερμανία κατά 2.000%, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Ειδικότερα, η τελευταία μεγάλη επένδυση ήταν η εξαγορά της εταιρίας ρομποτικής Kuka από μία κινεζική εταιρία παραγωγής οικιακών συσκευών. Εκτός αυτού οι Κινέζοι επενδύουν σε λιμάνια: Πειραιάς, Γένοβα, Ρότερνταμ, καθώς και σε περιοχές της Τουρκίας, του Ισραήλ και της βόρειας Αφρικής. 

Μέχρι στιγμής οι επενδύσεις αυτές δεν αποφέρουν κέρδη. Μπορούν ωστόσο να δημιουργήσουν εμπορικές οδούς ελεγχόμενες από την Κίνα. Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η κινεζική βιομηχανία τελεί υπό πλήρη αναδιοργάνωση με το πρόγραμμα «Made in China 2025». Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη πολιτική ατζέντα για τη βιομηχανία που έχει διαμορφώσει ποτέ κάποιο κράτος. Ταυτόχρονα αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. 

Σκοπός της Κίνας είναι να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας, της κατασκευής αεροσκαφών, της ψηφιοποιημένης παραγωγής και της φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.-