Οικονομία

Αύξηση και χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας προτείνει ο ΣΕΒ


Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και επιμήκυνση της περιόδου καταβολής του, προτείνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ, εκτιμώντας προφανώς ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των ανέργων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σημερινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ προβλέπουν:

  • Να εξετασθεί σημαντική αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας, για εργαζόμενους που θα βρεθούν στο δρόμο, εάν κλείσουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.
  • Να εξετασθεί, συμπληρωματικά, η αύξηση των πιστωτικών γραμμών στους ενήμερους πελάτες των τραπεζών, με το κράτος να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση ή την εγγύησή τους, για σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Να ληφθεί μέριμνα για τους ανθρώπους που απασχολούνται στην παραοικονομία που παράγουν το ¼ περίπου του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να καταγράφεται.
  • Οι 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία υπερβάλλουν εαυτόν, και οι μισθοί τους πρέπει να αυξηθούν προσωρινά. Υπάρχουν, επίσης, δομές του Δημόσιου Τομέα που εργάζονται πυρετωδώς για την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων που έχουν αναγγελθεί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης πόρων, ή μετατάξεων σε υπηρεσίες όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε προσωπικό, έτσι ώστε να στηριχθούν οι άνθρωποι που τα δίνουν όλα για να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο.

Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η λήψη περιοριστικών μέτρων για την οικονομική δραστηριότητα «πρέπει, να γίνεται με φειδώ, και με πλήρη γνώση όχι μόνο των επιδημιολογικών παραμέτρων αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων, δεδομένων και των εισοδηματικών περιορισμών στη λειτουργία του κράτους, για να διαφυλάξουμε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την οικονομική ελευθερία και τις δημοκρατικές μας παραδόσεις».

Τέλος ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι το έλλειμμα φέτος φαίνεται να αυξάνει κατά τεκμήριο κατά 3,5 δισ. ευρώ το μήνα περίπου λόγω των μέτρων, και κατά 2,5 δισ. ευρώ το μήνα λόγω της μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων από την απώλεια οικονομικής δραστηριότητας. Δηλαδή η επιβάρυνση του προϋπολογισμού φαίνεται να είναι γύρω στα 6 δισ. ευρώ το μήνα ή περίπου 3% του παλαιού ΑΕΠ. Συνεπώς, η επιβάρυνση του ετήσιου ελλείμματος είναι 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για 2 μήνες, 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, για 3 μήνες, κ.ο.κ.

Ετικέτες ΣΕΒ