Οικονομία

Αυξήσεις στα εισοδήματα και φοροελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2024


Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους μετά από 14 χρόνια – Ποιοι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ μονιμοποιούνται

Κεντρικός πυλώνας του προϋπολογισμού 2024 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή αποτελεί η πρόβλεψη για αυξήσεις στα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ σημείο αναφοράς του είναι η μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.

Συνολικά ο προϋπολογισμός ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά.

Ανάπτυξη 2,9%, πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ - Στο 2,6% ο πληθωρισμός

Σ’ ό,τι αφορά στις δημοσιονομικές προβλέψεις, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η χώρα θα έχει ισχυρή ανάπτυξη του 2024, που θα διαμορφωθεί στο 2,9%, πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα προβλέπει  ότι η ελληνική οικονομία θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023. Επίσης, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να αποκλιμακωθεί εντυπωσιακά από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,3% το 2023 και σε 152,3% το 2024.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του οικονομικού επιτελείου, θα διαμορφωθεί στο 2,6% σε μέσα επίπεδα (από 3,9% εφέτος) και η ανεργία σε 10,6% (από 11,2%). Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,3% (από 2,9% εφέτος), ενώ η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,6% (από 0,4%). Επίσης οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 15,1% (από 7,1% εφέτος). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,6% (από 2,7% εφέτος), ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 4,6% (από 2,2%).

Οι αυξήσεις στα εισοδήματα και τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που αφορούν τις αυξήσεις εισοδημάτων, κυρίαρχο στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, μία αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυξήσεις στις αποδοχές τους δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στους κερδισμένους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Οι φοροελαφρύνσεις

Ο προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει τη μονιμοποίηση του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους. Επίσης διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί.

Ακόμη, προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ και επιστροφή του στο 24% σε ό,τι αφορά σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, το νερό, η μπύρα, το τσάι και το ρόφημα της σοκολάτας, με εξαίρεση όμως τον καφέ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα