Πολιτική

Αυξήσεις μισθών μετά από 3 χρόνια και αν...


Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, παρά την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ περί ποσοστού αυξήσεων διπλάσιου του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. 

Το συμπέρασμα προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε χθεσινοβραδυνή (23/12) συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε προκαταβολικά τον προηγούμενο Φεβρουάριο την αναλογούσα αύξηση κατώτατου μισθού για 3-4 χρόνια

Βεβαίως, ο Κ. Μητσοτάκης όταν υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο της ετήσιας μεγέθυνσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), γνώριζε τι είχε προηγηθεί... Επίσης, ο ΣΕΒ δεν είχε συμφωνήσει με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% τον Φεβρουάριο εκτιμώντας  ότι «το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».

Επιπλέον, ο ΣΕΒ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ακύρωση της εγκυκλίου της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την οποία προβλέπεται η προσαύξηση του νέου κατώτατου μισθού από 1/2/2019, με βάση την προϋπηρεσία των μισθωτών (τριετίες). 

Υπενθυμίζεται, ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 650 € και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 € και ισχύουν χωρίς ηλικιακή διάκριση (κατάργηση υποκατώτατου). Ο κατώτατος μισθός προσαυξήθηκε κατά 10% για κάθε διαμορφωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες.

Σταϊκούρας: Δόθηκε προκαταβολικά η αύξηση 

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για τον κατώτατο μισθό είναι η ακόλουθη:

«Να είμαστε απολύτως ακριβείς, έχουμε πεί διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με την ανάπτυξη. Ξεκινώντας όμως από έναν κατώτατο μισθό που δεν έχει αυξηθεί ήδη, όσο αυξήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε ξαφνικά, μήνα Φεβρουάριο, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ουσιαστικά ενσωμάτωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας, με βάση τους ρυθμούς μεγένθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Άρα έχουμε ήδη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Θα αξιολογηθεί αυτό το θέμα ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας».

Έγινε προκαταβολικά, συνέχισε ο Χ. Σταϊκούρας, απαντώντας δε, στην ερώτηση πότε θα ξανασυζητηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού είπε:

«Όταν έχουμε τα δεδομένα της οικονομίας, ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της οικονομίας, κρίσιμοι παράγοντες και πετύχουμε αυτούς τους ρυθμούς μεγέθυνσης που έχουμε στο μυαλό μας και θεωρούμε ότι θα τους πετύχουμε, θα το συζητήσουμε».

Μερικές ώρες αργότερα (24/12), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι: «εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 700 ευρώ και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με την εξέλιξη του καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράμετροι».

ΣΥΡΙΖΑ: Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ξεχείλισε από τα δώρα του κ. Μητσοτάκη 

 Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χ. Σταϊκούρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Πέτσας ευχήθηκαν χρόνια πολλά στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για τα Χριστούγεννα, αποκαλύπτοντας με περίσσιο θράσος ακόμα μία απάτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά και το φιάσκο με το κοινωνικό μέρισμα. 

Ο μεν κ. Σταϊκούρας είπε ότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε χρόνο, αλλά τελικά δεν θα το κάνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε 11% το 2019, άρα καλύφθηκε η υπόσχεσή του για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια!

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανύπαρκτη και «προεκλογικό επίδομα» τη μόνιμη 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναγκάστηκε να ψηφίσει μέχρι και η ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως η κυβέρνηση σκοπεύει να την καταργήσει.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των εργαζόμενων και των συνταξιούχων... ξεχείλισε από τα δώρα του κ. Μητσοτάκη. Τρομάζουμε στην ιδέα τι θα σκεφθεί να τους κάνει για την Πρωτοχρονιά».

ΚΥΡ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις