Χρηστικά

Αυξημένη η επιδότηση στο ρεύμα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια


Στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση – Αφορά όλες τις κατοικίες

Με την ενεργειακή κρίση να έχει υποτροπιάσει και πάλι και τις τιμές φυσικού αερίου και χονδρικής ρεύματος να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, η κυβέρνηση προχώρησε σε οριζόντιες παρεμβάσεις στις επιδοτήσεις που αφορούν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο. 

Για τον τρέχοντα μήνα δεν θα ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν θα υπάρχουν όρια μηνιαίας κατανάλωσης, ενώ ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα ποσά που θα αποδίδονται σε νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις. Η επιδότηση για τα νοικοκυριά ανέρχεται πλέον στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα αφορά όλες τις κατοικίες και όχι μόνο την κύρια, όπως ίσχυε έως τώρα.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι επιδοτήσεις από τον Ιούλιο διαμορφώνονται ως εξής:

Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.
 

  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  •  Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  •  Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  •  Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 Αυξημένο κατά 300 εκατ.ευρώ το κονδύλι των επιδοτήσεων

Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.
 
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι από τον επόμενο μήνα αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν έγκαιρα τα τιμολόγια των προμηθευτών και θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς περιορισμούς.

Ενεργειακή ασφάλεια

Αναφερόμενος στο «μέτωπο» της ενεργειακής ασφάλειας ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης ότι η νέα πλωτή δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Ιουλίου ενώ τον Σεπτέμβριο θα προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα