Υγεία

Αυξάνονται οι ασθενείς από την εποχιακή γρίπη


Αυξάνονται την Ελλάδα τα περιστατικά της γρίπης με δεκάδες ασθενείς στα νοσοκομεία και κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα καθώς δεκάδες χιλιάδες παιδιά νοσούν κυρίως με γρίπη τύπου Α(Η1Ν1).

Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα 21 και των σοβαρών κρουσμάτων της νόσου στα 100 – τα στοιχεία αφορούν την περίοδο επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και την περασμένη Κυριακή.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα της γρίπης αυξημένη και υπογραμμίζουν ότι αναμένεται περαιτέρω ανοδική τάση τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Το 1/3 των θυμάτων έχει αναφερθεί μέσα στην τελευταία εβδομάδα, από τις 20 ως τις 26 Ιανουαρίου. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν και οι περισσότερες νοσηλείες σε ΜΕΘ: μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν 34 εισαγωγές ασθενών με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης σε Εντατικές, δηλαδή το 38% του συνολικού αριθμού των ασθενών που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της περιόδου γρίπης.

Τα δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α, κάθε ένα από τα οποία θεωρείται επικίνδυνο για διαφορετικούς λόγους. Συγκεκριμένα κυκλοφορούν οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2), με τον μεν πρώτο να πλήττει περισσότερο άτομα μικρής ηλικίας και να προκαλεί σοβαρή νόσο και τον δεύτερο να πλήττει ηλικιωμένους και να συνδέεται περισσότερο με θανατηφόρα έκβαση.

Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς η πλειονότητα των 21 κρουσμάτων, που είχαν μοιραία έκβαση, αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Τα θύματα ήταν 11 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Το 90,5% ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη αλλά εξ’ αυτών είχε εμβολιαστεί μόνον το 42,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα