MEDSin

Αυξάνονται τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας


Την αύξηση των περιστατικών καρδιακής ανεπάρκειας επεσήμαναν οι επιστήμονες στο 5ο συνέδριο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος που έγινε στο Βόλο, τις προηγούμενες ημέρες.

 

Οι ειδικοί τόνισαν ότι αναμένεται αύξηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού, της καλύτερης αντιμετώπισης των νοσημάτων-αιτιών αλλά κυρίως λόγω της βελτίωσης της επιβίωσης της ίδιας της καρδιακής ανεπάρκειας. 

Υπολογίζεται ότι από το σύνδρομο πάσχουν ήδη 100 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 26 εκατομμύρια παγκοσμίως, και για την αντιμετώπισή του δαπανώνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σ’ όλον τον κόσμο. 

Όπως είπαν, λόγω της αύξησης του επιπολασμού της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και λόγω της εισαγωγής νέων φαρμακευτικών θεραπειών καθώς και συσκευών, υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε 10 χρόνια η δαπάνη των συστημάτων υγείας για την καρδιακή ανεπάρκεια σχεδόν θα διπλασιαστεί. Οπότε είναι καταφανής η ανάγκη για μείωση της νοσηρότητας του συνδρόμου, δηλαδή για πρόληψη των επανανοσηλειών. 

 

 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι καρδιολόγοι και για το σοβαρό αντίκτυπο της κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν οι πολίτες στην υγεία τους. 

Αναφέρθηκαν επίσης στο γεγονός που αποτυπώνεται τελευταία, δηλαδή στην αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών που αγγίζει το 20-30%, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα  βαρέα περιστατικά. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό, όμως, είναι ότι μειώνεται η ηλικία των ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα και με εμφράγματα, που δεν ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα 40. Εκτός από το άγχος, ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, αλλά και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Πέραν των εξελίξεων στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών που η γνώση τους συμβάλλει στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, στο συνέδριο δόθηκε έμφαση στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, υπό τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει ο τόπος, οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας, όπως είναι ενδεικτικά τα ταχύτατα μεταβαλλόμενα θεσμικά πλαίσια και οι εξελίξεις στην πληροφορική και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Συζητήθηκαν πρακτικά ζητήματα που αφορούν γενικότερα τους γιατρούς, όπως το πώς πρέπει να γίνεται μια γνωμάτευση, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα για την καθυστέρηση πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ ο καρδιολόγος - αρχίατρος ε.α.  Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και ταμίας του Ι.Σ.Α. τόνισε ότι «από τους 3-4 μήνες που είναι ο χρόνος πληρωμής, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει δηλώσει ότι θα μειωθεί στους δύο μήνες έως τέλος του χρόνου, γεγονός όμως που αναμένουμε να δούμε εάν θα υλοποιηθεί. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011-2012 που ο ΕΟΠΥΥ έχει αρχίσει και πληρώνει, όπως για τον οίκο Ναύτου, τον ΟΠΑΔ, τον ΤΑΥΤΕΚΩ, αλλά ο μεγάλος ασθενής είναι ο ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει όλα τα άλλα Ταμεία και δεν πληρώνει. Υπολογίζουμε πως οι συνολικές οφειλές προς τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς τόσο από τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις τρέχουσες, ανέρχονται στα 300.000.000 ευρώ, ποσά που αυτή τη στιγμή λείπουν από την αγορά».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις