Χρηστικά

Αυξάνεται το ακατάσχετο γιά όσους πληρώνουν δόσεις ρύθμισης χρέους


Πλαφόν της απελευθέρωσης τα 4.000 ευρώ.

«Ανάσα» θα πάρουν όσοι έχουν υποστεί δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την εφορία: Εάν ρυθμίσουν την οφειλή, το ακατάσχετο ποσό στους λογαριασμούς τους θα προσαυξάνεται με κάθε δόση που πληρώνουν. Από 1.250 ευρώ που είναι τώρα, μπορεί να φθάσει τα 4.000 ευρώ.

Για κάθε καταβαλλόμενη δόση θα αποδεσμεύεται τριπλάσιο ποσό - ή θα αυξάνεται αντιστοίχως το ακατάσχετο. Ετσι οι οφειλέτες - ιδιώτες και επιχειρήσεις - θα μπορούν να κινήσουν μεγαλύτερα ποσά, να εισπράξουν απαιτήσεις, μισθούς κλπ ή να καταθέσουν στους λογαριασμούς τους χωρίς το φόβο ότι τα χρήματα αυτά θα δεσμευθούν αυτομάτως από την εφορία.

Η ΑΑΔΕ έχει ετοιμάσει σχέδιο κλιμακωτής αναπροσαρμογής του ακατάσχετου ποσού και βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να το θέσει σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.

 Στόχος είναι να δορθωθούν στρεβλώσεις και "παραλογισμοί" του ισχύοντος συστήματος και παράλληλα να αυξηθούν οι οικειοθελείς πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Τώρα υπάρχει το "παράδοξο" φορολογούμενοι να ρυθμίζουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και να καλούνται να καταβάλλουν μηνιαίες δόσεις, ενώ παράλληλα να παραμένει σε ισχύ η κατάσχεση τραπεζικών τους λογαριασμών. Ετσι, ούτε μπορούν να ειπράξουν μισθούς, απαιτήσεις κλπ, ούτε τις δόσεις μπορούν να πληρώσουν.

Διαβάστε επίσης