Πολιτική

Αυγενάκης: Το Δημόσιο δίνει ενοίκιο στο Υπερταμείο για τα δικά του κτίρια


Να ενημερωθεί "αν το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο στο Υπερταμείο για κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και του έχουν παραχωρηθεί", ζήτα γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Αναλυτικά, ο κ. Αυγενάκης, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζει: "Η κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει άμεσα την απαίτηση του Υπερταμείου, η διοίκηση του οποίου με την από 14-06-2018 επιστολή της ζήτησε να μεταφερθούν στην θυγατρική της «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ ΑΕ), επιπλέον 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και εντός τριών ημερών, δημοσιεύθηκε η υπ' αριθ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β' 2320/19-06-2018), με την οποία μεταβίβασε όλα τα ακίνητα που ζήτησε το Υπερταμείο στην ΕΤΑΔ Α.Ε.".

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «τώρα το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει ενοίκιο για τα δικά του κτήρια  στο Υπερταμείο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου» και προσθέτει πως η προσπάθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου να προχωρήσουν οι ενέργειες για μια σειρά απαραιτήτων παρεμβάσεων στο Δικαστικό Μέγαρο, οδήγησε στην αποκάλυψη ότι για τα κτίρια που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο θα πρέπει να πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο ενοίκιο, εφόσον επιθυμεί να τα χρησιμοποιεί.

Ο Γραμματέας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφέρει πως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης, ανέφερε ότι, μετά από προσπάθειες του Συλλόγου, εξασφαλίστηκαν 190.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν σημαντικές και απαραίτητες παρεμβάσεις στο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου, αφού πλέον εγείρονται θέματα ασφάλειας. Ωστόσο, αναζητώντας τι ισχύει με το καθεστώς ιδιοκτησίας, ανακάλυψε ότι το κτήριο έχει πλέον περάσει στο Υπερταμείο και ότι για να μπει σε φάση υλοποίησης η αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου θα πρέπει να υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπερταμείο, με το υπουργείο να καλείται να πληρώνει ενοίκιο. Όμως, παρά την αναζήτηση, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε η σύμβαση παραχώρησης, ούτε το ενοικιαστήριο.

Εν συνεχεία υπογραμμίζει: «Συνεπώς, αναλογικά, όλα τα δημόσια κτήρια και οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο και χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλλει ενοίκιο για όλα τα κτήρια στα οποία στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες».

Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης διερωτάται:

  • Εάν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου στο Υπερταμείο και αν το ελληνικό Δημόσιο καταβάλει ενοίκιο για τη χρήση του.
  • Για ποια δημόσια κτίρια που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο και στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, καταβάλλει (ή θα αρχίσει να καταβάλλει) ενοίκιο.