Ελλάδα

Αυγενάκης: Στόχος, η δημιουργία 4 πρακτικών Γεωργικών Σχολείων στην Ελλάδα


Επαφές στο Ηράκλειο πραγματοποίησε από το πρωί της Τετάρτης 29-5-2024 ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη και τον βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Πιερρακάκης αρχικά επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου ενημερώθηκε και συζήτησε θέματα που άπτονται του τομέα του και ενόψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τον διευθυντή, Μανώλη Καρτσωνάκη.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είχε συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στη διάρκεια της οποίας , ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων που θα υποστηρίξουν την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στο έργο της και θα συνδράμουν στις πρωτοβουλίες στήριξης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Μάλιστα ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο πολύπλευρο και αποδοτικό , όπως τόνισε, έργο των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού και στην στρατηγική συνεργασία που έχει η Περιφέρεια Κρήτης με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στοχεύοντας στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, στην διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην προσπάθεια υλοποίησης του μεγάλου στόχου της δημιουργίας Κόμβου Καινοτομίας στην Κρήτη, ζητώντας της στήριξη και του υπουργού. Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για την αποδοτική όπως χαρακτήρισε, συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ υπογράμμισε πως το Υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει τον Κόμβο Καινοτομίας και το σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης στην εκπαίδευση, μιλώντας για την επιτυχημένη παρουσία και λειτουργία των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων του νησιού.

Ο κ. Πιερρακάκης είχε συνάντηση και με το δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό , με τον οποίο συζήτησαν, τα δεδομένα της σχολικής στέγης στο Δήμο, την ανάγκη συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών, αλλά και ανέγερσης νέων. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εξέφρασε την πρόθεση να ενισχύσει την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και συζήτησε τη διαδικασία προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτηρίων, η οποία έχει ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αναμένεται, με την ολοκλήρωσή της, να δώσει μια συγκεκριμένη εικόνα για την κατάσταση του σχολικού κτηριακού δυναμικού της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πιερρακάκης, αφού εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Κρήτη, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλο πεδίο για να κάνουμε πολύ σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών» σημειώνοντας ότι οι επαφές με την κοινωνία δεν έχουν συνάρτηση με το ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, καθώς, όπως ξεκαθάρισε, «είναι κάτι το οποίο έχουμε εντολή να κάνουμε, από πέρυσι, στην έναρξη της δεύτερης τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα είμαστε στο πεδίο κάθε μέρα, για να λύνουμε προβλήματα των πολιτών».

Σε δηλώσεις του ο Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στη στενή και αποτελεσματική συνεργασία των δυο υπουργείων, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο στόχο μέχρι το τέλος της τετραετίας από τη συνεργασία αυτή, να έχει προκύψει η δημιουργία τεσσάρων πρακτικών γεωργικών σχολείων, με εκκίνηση από τη Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς, και μετά στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και -το τέταρτο σχολείο- στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ. Αυγενάκης, είπε ότι αυτή η προσπάθεια «θα ενισχύει, αλλά και θα συνδέει την εκπαίδευση με τον πρωτογενή τομέα, ενώ θα είναι βασισμένη σε αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε στις εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, που επαναλαμβάνω ότι θα είναι το πρώτο πρακτικό γεωργικό σχολείο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας σε ότι αφορά τη Σχολή, πως σε μερικές εβδομάδες θα είναι ολοκληρωμένο, από την αρμόδια εταιρεία και το action plan.

«Υπάρχει διάθεση συνεργασίας αλλά κυρίως αποτέλεσμα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταλήγοντας ότι «η εκπαίδευση συνολικά, είναι το ισχυρότερο όπλο της νέας γενιάς, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε εκπαίδευση που αφορά τον πρωτογενή τομέα».

Το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας 'Ακη Σκέρτσο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, θα είναι ομιλητές σε εκδήλωση με θέμα: «Οικονομία, Παιδεία και Αγροτική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση», που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στον κινηματογράφο «Αστόρια» του Ηρακλείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα