Πολιτική

Αυγενάκης: Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οι προκαταβολές σε πληγέντες με ζωικό κεφάλαιο


Για τα προβλήματα στη Θεσσαλία, μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, και τις αποζημιώσεις μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ και τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και η Χρ. Βίδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι η εικόνα στη Θεσσαλία είναι διαχειρίσιμη και ότι χρειάζεται χρόνος, ενώ επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο θα δοθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

“Η εικόνα που έχουμε είναι ότι σιγά σιγά αποκαθίσταται η επαφή, η πρόσβαση σε όλα τα χωριά. Έχουμε μια καλύτερη επικοινωνία πλέον μεταξύ οικισμών, έχουμε ζητήματα και με την διανομή των ζωοτροφών, αλλά εξελίσσεται με τη βοήθεια του στρατού και τους ευχαριστούμε. Έχουμε κάποια θεματάκια με το νερό. Πλέον η εικόνα είναι διαχειρίσιμη. Έχουμε επαφή, εικόνα, έχουμε επικοινωνία με όλους τους οικισμούς, με όλους τους νομούς. Υπάρχει ένας εξαιρετικός συντονισμός μεταξύ όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στις περιοχές αλλά και του συντονιστικού. Όλα είναι σε ένα καλύτερο δρόμο, σίγουρα όμως θα πάρει χρόνο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης. “Κακά τα ψέματα, ήταν βαρύ το χτύπημα και πολλοί δεν το περίμεναν. Ο αιφνιδιασμός είναι ο χειρότερος εχθρός μας” σημείωσε.

Όσον αφορά στον φλέγον ζήτημα με τα νεκρά ζώα, τόνισε ότι αρμόδια για να τα συλλέξει είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους δήμους. “Η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά έντονη και κάποιοι δεν έχουν βρει ακόμα τον βηματισμό τους. Αλλά εδώ είμαστε με τη βοήθεια όλων να τα καταφέρουμε και με τους μικρότερους δημάρχους, οι οποίοι έχουν τέτοια ζητήματα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από χθες το απόγευμα λειτουργεί και η ΒΙΠΕ Λάρισας, οπότε και εκεί προχωράει η καύση. Είναι μια μεγάλη μονάδα. Μπορεί να εξυπηρετήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό όλη αυτή την προσπάθεια της καύσης των νεκρών ζώων, οπότε είμαστε σαφώς περισσότερο ήρεμοι, αλλά δεν θα σταματήσουμε φυσικά την προσπάθειά μας” δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι στήθηκε ένα τηλεφωνικό κέντρο, ένα κέντρο εξυπηρέτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων στα γραφεία του ΕΛΓΑ (2410.231938, 2410231929). “Σε αυτά τα νούμερα μπορούν να απευθύνονται και να ρωτούν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς, ό, τι προβλήματα, ότι απορίες έχουν. Ακόμα κι αν οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν αναλάβει το ρόλο αυτό, δεν είναι σε θέση να απαντήσουν εκείνη την ώρα, θα κρατήσουν τα στοιχεία ώστε να τους επιστραφεί το τηλεφώνημα. Το θέμα είναι να εξυπηρετήσουμε και να αποβάλλουμε το άγχος σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο, σε έναν κόσμο που έχει υποστεί ένα σοκ αλλά που σιγά σιγά προσπαθεί να βρει την περπατησιά του“.

Όσον αφορά στο κομμάτι των αποζημιώσεων ο υπουργός σημείωσε ότι για να πάρουν γρήγορα τα λεφτά, πρέπει να γίνουν οι σχετικές δηλώσεις στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ”. “Μέχρι και χθες το απόγευμα οι δηλώσεις σε ό, τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο είχαν φτάσει περίπου τις 1400 και στο φυτικό κεφάλαιο περίπου τις 300. Δηλαδή πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν όλα αυτά για να μιλήσουμε για ένα χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Αφετέρου προχωρά η διαδικασία της οριοθέτησης της περιοχής που έχει υποστεί όλη αυτή τη ζημιά, οπότε εκ των πραγμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό. Τρίτη με Τετάρτη θα έχουμε την οριοθέτηση πλέον της πληγείσας περιοχής. Επειδή το ζωικό κεφάλαιο είναι πολύ μικρότερο σε αριθμό σε σύγκριση με το φυτικό, η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, με μια επιφύλαξη, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε προκαταβολές στους πληγέντες που έχουν ζωικό κεφάλαιο. Για το φυτικό κεφάλαιο ο όγκος είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά πάνε πάρα πολύ αργά οι αιτήσεις. Παρακαλούμε λοιπόν τους παραγωγούς αγρότες μας να προβούν σε αυτή τη διαδικασία που είναι απολύτως απαραίτητη“.

“Εμείς αποζημιώνουμε την παραγωγή, αλλά όσοι αγρότες έχουν χάσει το τρακτέρ, τον εξοπλισμό τους, τα σύνεργά τους, να κάνουν τις δηλώσεις. Η αποζημίωση γι αυτά θα προέλθει από την κρατική αρωγή, αλλά δεν θέλουμε να τους μπλέξουμε σε διαφορετικά σημεία. Μία αίτηση, μία δήλωση, αρκεί. Έχουμε κάνει ενοποίηση της πλατφόρμας, οπότε δεν υπάρχει σύγχυση, ούτε πρόβλημα” εξήγησε ο υπουργός.

“Ήδη εξετάζουμε κάποια προγράμματα που θα μπορούσαν να κινητροδοτήσουν την επόμενη μέρα και να δώσουν μια δύναμη, μια ώθηση σε όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους. Το πιο σημαντικό είναι οι υποδομές. Διότι με κάθε τρόπο πρέπει να κάνουμε μια σωστή, ενιαία μελέτη και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Θα επιτρέψουμε να ζει ο κόσμος με την αγωνία αν θα ξανασυμβεί;” πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την αγωνία του κόσμου για το νερό και τον κίνδυνο μόλυνσης, απάντησε: “Κινούμαστε σε πολλά επίπεδα και ένα εξ αυτών είναι οι έλεγχοι των εδαφών αλλά και της άρδευσης των νερών με τα κινητά συνεργεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Έχουμε 11 ινστιτούτα τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά. Τα δύο, τρία εξ αυτών έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και είμαστε σε ένα σαφώς καλύτερο επίπεδο από ότι ήμασταν πριν τρεις ημέρες. Κάθε μέρα και καλύτερα…”

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα