Τις δηλώσεις του τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση, σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία σε έως 120 δόσεις, σχολίασε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στη συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει αντιαναπτυξιακό ένα κοινωνικό μέτρο ελάφρυνσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, «την ίδια τοποθέτηση είχαν και για την αύξηση του κατώτατου μισθού και για τη νέα 13η σύνταξη».
«Δεν είναι θέμα φραστικής διατύπωσης, είναι στον πυρήνα του προγράμματος της ΝΔ, ενός καθαρά νεοφιλελεύθερου προγράμματος. Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την ενίσχυση του εισοδήματος συνταξιούχων, ασφαλισμένων και εργαζομένων, ως αντιαναπτυξιακό μέτρο, αυτή ακριβώς ήταν και η λογική της δικής της διακυβέρνησης, που έκανε πολιτική στα ζητήματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε η υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, είπε: «Το γεγονός ότι η ΝΔ ψήφισε τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις και, τώρα, τοποθετείται εναντίον είναι μία αντιφατικότητα -που είδαμε και στη 13η σύνταξη, που είχε ψηφίσει και, την ίδια στιγμή, την κατέκρινε- μία δυσαρμονία ανάμεσα σε αυτά που ψήφισε στη Βουλή και αυτά που έλεγε ότι θα κάνει ως κυβέρνηση, ότι δηλ. δεν θα κρατήσει το θετικό για τους συνταξιούχους μέτρο».
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, «ξεδιπλώνουν με πολύ μεγάλη ευκολία ένα πρόγραμμα που πάντα υπήρχε, που αντιλαμβάνεται την αύξηση μισθών, συντάξεων και εισοδήματος, ως αντιαναπτυξιακό μέτρο. Είναι θέση που ακούγαμε, παγίως, από το ΔΝΤ, όσοι κάναμε τη διαπραγμάτευση, είναι πυρηνικό στοιχείο του προγράμματος της ΝΔ. Το είπε και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο […] δεν είναι καινούργια αυτή η θέση, η οποία υποστηρίζει ότι, συρρικνώνοντας το εισόδημα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αυτό δημιουργεί τάχα προοπτική περαιτέρω τόνωσης της οικονομίας. Όχι απλώς είναι εντελώς αντικοινωνική αυτή η θέση, αλλά διαψεύστηκε και παταγωδώς στο οικονομικό σκέλος της στην πράξη. Όταν εφαρμόστηκαν αυτά ταυτόχρονα, η ανεργία εκτινασσόταν στο 28% και οι επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο κατά χιλιάδες» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας σχολίασε και τις τοποθετήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα «τόσο για την είσοδο ιδιωτών στην Υγεία, όσο και περί της αδυναμίας του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψει τις συντάξεις» […] «αυτή την “τρύπα”», είπε, «θα έρθει να την καλύψει η ιδιωτική ασφάλιση. Μίλησε ως ο πιο γνήσιος εκφραστής της ατζέντας της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Χρησιμοποίησε ψευδή δεδομένα, προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου. «Η συνταξιοδοτική δαπάνη στη χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, πέραν της βιωσιμότητας που αποδεικνύεται μέχρι το 2060, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2024. Δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση τα “τεχνοκρατικά επιχειρήματα” του κ. Στουρνάρα περί ιδιωτικοποίησης» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.
«Προκαλεί την κοινή λογική», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το σημείο που λέει ότι η ιδιωτική οικονομία, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, θα έρθουν να καλύψουν το κενό του δημόσιου συστήματος ασφάλισης οικονομικά. Παρουσιάζει μία εικόνα που και στην κοινή αντίληψη είναι εκτός πραγματικότητας, να έρθει ο ιδιώτης να συμπληρώσει τα κενά; Ως τι; Ως πυλώνας σταθερότητας;» διερωτήθηκε.
Τόνισε δε ότι υπάρχει και κάτι πιο επικίνδυνο και πρέπει να το γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι. Όπως είπε, «οι τρεις πυλώνες για τους οποίους μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, είναι το σύστημα που έχει και η Ελλάδα, πρώτο η κύρια και επικουρική ασφάλιση, δεύτερο τα επαγγελματικά ταμεία, τρίτο η ιδιωτική ασφάλιση. Δεν είναι ότι εμείς δεν έχουμε τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Ο κόσμος προφανώς παραμένει στον πρώτο πυλώνα και δεν δαπανά περισσότερα, για να πάει και στην ιδιωτική ασφάλιση, λόγω περιορισμένου εισοδήματος ή δικών του επιλογών. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ λένε να πάρουν πόρους από τον πρώτο πυλώνα, τη δημόσια ασφάλιση και να τους πάνε στην ιδιωτική. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά» συμπλήρωσε.
«Έτσι, παρουσιάζονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βρούτση ως μία κατάσταση που διασφαλίζει απολύτως τις καταθέσεις τους και, μάλιστα, στο τέλος τις αποδίδει σε όσους συνταξιοδοτούνται με τεράστια προσαύξηση. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές λαμβάνουν την εισφορά του ασφαλισμένου και την εκθέτουν σε επενδυτικό κίνδυνο, πρέπει να είναι γνωστό στους ασφαλισμένους αυτό, αυτή είναι η λογική ενός κερδοσκοπικού νομικού προσώπου, όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες […] Η ΝΔ και τα στελέχη της, που λειτουργούν ως πλασιέ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, προσπαθούν να παρουσιάσουν μία εικόνα εξαιρετικά μεγάλων αποδόσεων, που θα φέρουν πολύ καλό αποτέλεσμα στον ασφαλισμένο που επένδυσε τους κόπους της ζωής του […] θυμάστε, όμως, καταρρεύσεις μεγάλων ασφαλιστικών και στην Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι έχασαν τους κόπους μίας ζωής» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.