Πολιτική

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση οδηγεί σε άμεσες μειώσεις μισθών χιλιάδες εργαζόμενους


«Η κυβέρνηση επιλέγει έναν αναπτυξιακό δρόμο ο οποίος βασίζεται στη συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο “Κανάλι 1” του Πειραιά.

Το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, πρόσθεσε, «έχει μία σειρά διατάξεις οι οποίες ξηλώνουν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε επαναφέρει τον Αύγουστο του 2018. Από την επόμενη μέρα ψήφισής του δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ πιθανό να δουν μείωση στους μισθούς τους. Δίνει τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να επικαλούνται  προβλήματα λειτουργίας για να μειώνουν άμεσα τους μισθούς που προβλέπουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Παράλληλα, επισήμανε, το νομοσχέδιο «έχει φωτογραφικές διατάξεις επιδότησης και κρατικής επιχορήγησης συγκεκριμένων επιχειρήσεων».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι να ξηλώσει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διότι πιστεύει βαθιά ότι με τη συρρίκνωση του λεγόμενου εργατικού κόστους μπορεί να δοθεί αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία. Αυτό το μοντέλο το ζήσαμε ως χώρα την περίοδο 2012-2014και απέτυχε οικτρά. Οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και σε ύφεση». Το επίπεδο του μισθού, υπογράμμισε, «είναι καθοριστικό -ιδίως για μία οικονομία όπως η ελληνική που βασίζεται πολύ στην εσωτερική κατανάλωση και χαρακτηρίζεται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις- διότι βοηθά στην τόνωση της ενεργούς ζήτησης και δίνει δυναμική στην οικονομία, ενώ δημιουργεί κίνητρο παραγωγικότητας για τους εργαζόμενους και γενικότερα τις επιχειρήσεις».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ «προανήγγειλε ότι θα καταργήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών, με τον οποίο άρχισαν να μπαίνουν κάποιοι κανόνες για να περιοριστεί η υποδηλωμένη εργασία, η οποία βέβαια εξακολουθεί να είναι μεγάλο πρόβλημα. Χάρη στον νόμο αυτόν μέσα σε έναν χρόνο  δηλώθηκαν έξι εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας που μέχρι πριν ούτε δηλώνονταν ούτε πληρώνονταν στους εργαζόμενους, και διπλασιάστηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνουν υπερωρίες».

Για τη θέση στελεχών της ΝΔ περί ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού σημείωσε ότι «κατά γενικό κανόνα η ιδιωτική πρωτοβουλία σημαίνει επιδίωξη κέρδους, αυτός είναι ο σκοπός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Υπάρχουν όμως ορισμένα δημόσια αγαθά τα οποία δεν μπορεί να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ιδιωτών, δηλαδή να αποσκοπεί η διαχείρισή τους στην αποκόμιση κερδών. Άρα, πρέπει να μένουν υπό την προστασία και υπό τον έλεγχο του κράτους, να τα εγγυάται το κράτος, να είναι δηλαδή ταυτόχρονα δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση του κράτους να τα παρέχει. Τέτοιο βασικό δημόσιο αγαθό είναι και το νερό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ένα κόμμα της αριστεράς οφείλει να είναι μαζικό, οφείλει να έρχεται σε επαφή με την κοινωνία με τον κόσμο της εργασίας, με αυτούς που θέλει να εκφράζει και να εκπροσωπεί. Όσο πιο μαζικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο ριζοσπαστικός θα είναι».

Τέλος, για την οικονομική κατάρρευση του ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να ενεργοποιήσει τους αναγκαίους μηχανισμούς ώστε «να μην υπάρξει διασπορά των αρνητικών επιπτώσεων στον κλάδο του τουρισμού».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις