« Η ελληνική πλευρά έχει κάνει αυτό που της αναλογούσε », τονίζει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε στο site της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ». Σημειώνει ότι η κατάρρευση του εργατικού δικαίου τα χρόνια της κρίσης παρόξυνε και παραβατικότητα στους χώρους δουλειάς, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο δεν αφορά μόνο μικρές επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα
Στη συνέντευξή της, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
Για το Eurogroup:
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει αυτό που της αναλογούσε. Ήταν από καιρό συνομολογημένο ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα συνοδεύεται από μια συνολική και οριστική συμφωνία, η οποία θα καθορίζει τόσο τις μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος, όσο και τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα υλοποιηθούν με τη λήξη του προγράμματος. Στο τελευταίο Eurogroup διατυπώθηκε μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους, η οποία δεν οδηγούσε σε μία τέτοια οριστική συμφωνία. Κι αυτό διότι η πρόταση αυτή δεν ήταν αρκετή, ώστε το ΔΝΤ να χαρακτηρίζει το χρέος βιώσιμο και να αποσαφηνίζει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πια με ασάφειες. Πρέπει να υπάρξει μια καθαρή λύση αναφορικά με τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος, η οποία θα οδηγεί και σε μια οριστική απόφαση του ΔΝΤ για την συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα.
Για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας:
Η κατάρρευση του εργατικού δικαίου τα χρόνια της κρίσης παρόξυνε και παραβατικότητα στους χώρους δουλειάς. Μάλιστα, σε αντίθεση με μια μάλλον βολική αφήγηση, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν αφορά μόνο μικρές επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα. Πρόσφατα η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ σε τράπεζα για περισσότερες από 100 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Η πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με αυτές τις πρακτικές αποτελεί το πρώτο και αναγκαίο βήμα. Το δεύτερο είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια εντοπισμού περιπτώσεων παραβατικότητας. Οι έλεγχοι γίνονται πιο στοχευμένοι και άρα πιο αποτελεσματικοί. Αυτό θα φανεί και από τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος σύμπραξης τεσσάρων ελεγκτικών σωμάτων που ήδη υλοποιείται στην περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, είναι ήδη έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου για τον κλάδο του τουρισμού που θα υλοποιηθεί εντός του καλοκαιριού. Τρίτο βήμα είναι οι παρεμβάσεις σε νομοθετικό επίπεδο που θα καλύψουν κενά του συστήματος και θα ενισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας. Από τις πιο σημαντικές, είναι η ρύθμιση που θα αποκλείει από τη δημόσια χρηματοδότηση επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή.
Για απασχόληση ανεργία:
Να θυμίσω ότι με βάση το σύστημα «Εργάνη» το 2016 έκλεισε με τη θετική καταγραφή 136.260 νέων θέσεων εργασίας, την καλύτερη απόδοση έτους από το 2001. Αυτή η θετική τάση συνεχίζεται. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η επεξεργασία των στοιχείων για τον Μάιο, τα δεδομένα δείχνουν ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2017 το θετικό ισοζύγιο θα πλησιάσει ή ακόμα και θα ξεπεράσει τις 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια για θριαμβολογία. Γνωρίζουμε ότι η ανεργία αποτελεί το βασικό κοινωνικό πρόβλημα. Ακριβώς γι' αυτό δουλεύουμε εντατικά και συντονισμένα έτσι ώστε, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις δυνατότητες που δίνει ο αναπτυξιακός νόμος και τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, να αλλάξουμε την κατάσταση. Η στόχευση σε κλάδους και ειδικότητες που μπορούν να μεγιστοποιήσουν το θετικό αποτέλεσμα αποτελεί προτεραιότητα, όπως επίσης και η στόχευση στο ιδιαίτερα μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, που συνιστά εξάλλου το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ