«Ο σχεδιασμός ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης φέρει ως υποχρέωση την αξιοπρεπή εργασία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.
Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια η Έφη Αχτσιόγλου, «για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατίας να διαμορφώσουμε τους όρους, ώστε η ανάπτυξη που σταδιακά επιτυγχάνεται, να απλωθεί σε όλη την κοινωνία και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά προς όφελος του κόσμου της εργασίας», για να συμπληρώσει: «Σε αυτό το πεδίο έχουμε ορίσει δύο βασικές προτεραιότητες».
Και εξήγησε:
«Η πρώτη, αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν ανασταλεί την περίοδο της κρίσης. Το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης ήταν η νομοθέτηση για την επαναφορά, τον Αύγουστο του 2018, των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Η δεύτερη, είναι να δούμε πως η αόρατη εργασία θα γίνει ορατή. Γι' αυτό κομβική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας αποτελεί η καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας».
«Οφείλουμε» επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου «το νέο παραγωγικό μοντέλο να εξασφαλίζει προστασία στην εργασία και κοινωνική συνοχή, μέσα από αποτελεσματικές δομές κοινωνικού κράτους».
Αναφερόμενη στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι ιδρύεται τμήμα επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων στο Μεσολόγγι, κάτι, που όπως είπε, «αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αναγκαιότητα για την πλήρη κάλυψη της περιφερειακής ενότητας».
Ανέφερε, επιπλέον, ότι «στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν πραγματοποιηθεί τα τρία τελευταία χρόνια πολλές εργατικές διαφορές με την πλειοψηφία αυτών να επιλύονται θετικά για τους εργαζόμενους και να τους καταβάλλονται δεδουλευμένες αποδοχές».
«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε» συνέχισε «την περίπτωση της Μανωλάδας και την καταδίκη της χώρας μας για μια σειρά από εσκεμμένες και συνειδητές παραλείψεις».
Το 2018, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «θα αποτελέσει τη χρονιά όπου ολοκληρώνονται οι απαραίτητες κινήσεις για την έναρξη ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας και στον αγροτικό χώρο», τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε περιπτώσεις Μανωλάδας».
Σχετικά πάλι με τις δράσεις στη Δυτική Ελλάδα, σημείωσε ότι «έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ τριμερείς συναντήσεις που αφορούσαν επιχειρήσεις της περιφέρειας και για τις οποίες το υπουργείο Εργασίας, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, προσπάθησε να δώσει λύση σε μια σειρά προβλήματα, να εξασφαλίσει τη λειτουργία των παραγωγικών τους μονάδων και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας μια αναπτυξιακή ώθηση για την ευρύτερη περιοχή».
Ακόμη, ενημέρωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι «ενισχύθηκαν με το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ εργαζόμενοι της περιοχής, όπως στο άμισθο Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου Ηλείας, ενώ αυτές τις μέρες» όπως πρόσθεσε, «ολοκληρώνεται η διαδικασία για την απόδοση του επιδόματος στους εργαζόμενους του καζίνο του Ρίου που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας».
Το ίδιο, όπως τόνισε, «θα γίνει και για τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας».