Πολιτική

Axia: H κυβέρνηση ανοχής θα δυσκολέψει τις μεταρρυθμίσεις


Τις προοπτικές και τα εμπόδια, που θα αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση ανοχής στην Ελλάδα, για περισσότερο από 1-2 μήνες, αναλύει η Axia, υπογραμμίζοντας πως έρχονται δύσκολες ψηφοφορίες, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αναφέρεται και στις πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο οίκος, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα περάσει σίγουρα η Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τη διαφωνία των ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη οι 151 ψήφοι που χρειάζονται.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται, πως δίχως τους Ανεξάρτητους Έλληνες και υποθέτοντας ότι κανένα άλλο κόμμα ή βουλευτές δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση, αφού το πολιτικό όφελος είναι μικρό και το 2019 είναι εκλογική χρονιά, η κυβέρνηση δεν θα έχει πλειοψηφία στη Βουλή.

Η «κυβέρνηση ανοχή», σύμφωνα με την Axia, αναγνωρίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα, στην περίπτωση που δεν περάσει η ψήφος εμπιστοσύνης και η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη από τουλάχιστον 120 βουλευτές, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει.

Εν συνεχεία, τονίζεται πως σε μία τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνέχιζε να κυβερνά αλλά δεν θα μπορούσε να περάσει τα δικά του νομοσχέδια, εκτός και αν εξασφάλιζε τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τους 151 ψήφους. Αν και η ψηφοφορία των νομοσχεδίων για μεταρρυθμίσεις υποστηρικτικές της κοινωνίας θα μπορούσαν να είναι εύκολες, αυτό δεν θα ίσχυε απαραίτητα στην περίπτωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που χρειάζονται για συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται υπό την ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ και η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο:

  • να λάβει πληρωμές που σχετίζονται με τα ΑΝFAs & SMPs (1,2 δισ. ευρώ αναμένονται να εκταμιευθούν το 2019) και
  • να πείσει τους επενδυτές ότι η οικονομία είναι στο σωστό μονοπάτι, καθώς η Ελλάδα επιθυμεί την επιστροφή στις αγορές.

Επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα έχει 151 ψήφους για να περάσει οποιαδήποτε σημαντική νομοθεσία.

Ο οίκος αναφέρει ότι παραμένει η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου, εάν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και η τελευταία αποφασίσει ότι δεν μπορεί να κυβερνά τη χώρα με «ψήφο ανοχής».

Αυτή η προοπτική είναι μάλλον μικρή καθώς η κυβέρνηση:

  • θα ήθελε να κρατήσει αποστάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο από το σκοπιανό ζήτημα (ο οίκος θεωρεί ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό θα ψηφιστεί, καθώς ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι θα περάσει η συμφωνία) και
  • θα αναζητήσει περισσότερο χρονικό διάστημα για να τρέξει τη στρατηγική της ενόψει εκλογών.

Η Axia αναφέρεται, επίσης, στο σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Μάιο, κάνοντας ειδική μνεία πως ίσως λάβουν χώρα στις 26 Μαΐου, παράλληλα με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Περιφερειακές-Δημοτικές εκλογές, καθώς από τη μία πλευρά, θα υπάρξει επαρκές χρονικό διάστημα από την ψηφοφορία για το Σκοπιανό και από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα έχει πιο πολύ χρόνο για να ωφεληθεί από τα υποστηρικτικά μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει και από αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει (π.χ. αυξήσεις κατώτατου μισθού, προσλήψεις στο δημόσιο κ.τ.λ.).

Κλείνοντας, σημειώνει ότι αυτή η εκλογική χρονιά δεν αναμένεται να έχει ομοιότητες με αυτή του 2015, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, υποστηρίζουν τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ και τα τρία έχουν ψηφίσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η χώρα βρίσκεται εκτός του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής (αν και υπό ενισχυμένη εποπτεία), ενώ η δημοσιονομική θέση της χώρας είναι διαφορετική από αυτή που ήταν πριν από μερικά χρόνια (έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και ταμειακό απόθεμα 26,6 δισ. ευρώ).

Επομένως, οι εκλογές δεν θα αφορούν ζητήματα όπως την αναίρεση μεταρρυθμίσεων ή ένα δυνητικό Grexit, αλλά θα επικεντρωθούν στις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές κάθε κόμματος και στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αυξήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα και να δοθεί ώθηση στις απαιτούμενες επενδύσεις, καταλήγει ο οίκος.