Η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί ουσιαστικά στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group και να δοθεί πράσινο φώς για εκταμίευση δόσης. Όμως ο μαραθώνιος για μια συνολική συμφωνία θα συνεχισθεί. Συμφωνία για ελάφρυνση χρέους δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας και το θέμα θα παραπεμφθεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής. Η κυβέρνηση έχει πλέον αποδεχθεί αυτό το σενάριο εξελίξεων, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπει την προσπάθεια για επιμέρους συνεννοήσεις που θα διευκολύνουν τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δανειστών.
Τη γραμμή πλεύσης αποσαφήνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας σήμερα ότι στο επόμενο Eurogroup «δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν για το χρέος» - γι' αυτό η συζήτηση μπορεί να παραταθεί έως τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιζητεί μια καθαρή λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα και πως αν υπάρξει μια πρόταση που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές, «θα είμαστε διατεθειμένοι να τη συζητήσουμε».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστρεψε τα πυρά του εναντίον του ΔΝΤ λέγοντας ότι «η στάση του δεν βοηθά. Ενώ ήταν εξαιρετικά πιεστικό για μεταρρυθμίσεις λιτότητας, όταν είναι η ώρα για τη συζήτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος, κάνει πίσω», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Το τρίπτυχο της λύσης
Περιγράφοντας την «καθαρή λύση», ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρέπει:
1. Να προσδιορίζει για το χρέος τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.
2. Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους Θεσμούς (και την ΕΚΤ) να χαρακτηρίσουν βιώσιμο το χρέος.
3. Να βγάζει τη χώρα από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και να διαμορφώνει αναπτυξιακή προοπτική
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της οικονομίας έχουν επιλυθεί, ούτε ότι η κατάσταση δεν εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Όμως, πρέπει να δούμε και τις θετικές προοπτικές.
Κάλεσε τους Θεσμούς να λάβουν αποφάσεις τόσο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του χρέους: «Είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας όσο και των Θεσμών, να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας». .