Επιχειρήσεις

Η Αβαξ ανέλαβε την κατασκευή εργοστασίου ενέργειας €673 εκατ. στη Ρουμανία


 Ενα κολοσσιαίο συμβόλαιο εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΒΑΞ, αναλαμβάνοντας τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 1.750 ΜW, στη Ρουμανία.

Το έργο ανατέθηκε στην Αβαξ από τον όμιλο Mass Group Holding (MGH) και είναι συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν ήδη σύμβαση και οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν άμεσα.

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στην περιοχή Deva της Ρουμανίας. Η κατασκευή θα διαρκέσει 38 μήνες και θα δημιουργήσει περίπου 700 θέσεις εργασίας. Η μονάδα θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και θα αποτελείται από δύο αεριοστροβίλους SGT5-9000HL, έναν ατμοστρόβιλο SST5-5000 και τρεις γεννήτριες SGen5-3000W της εταιρείας SIEMENS. (Η προμήθεια των ανωτέρω δεν αποτελεί μέρος του αντικειμένου της σύμβασης της ΑΒΑΞ.)

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχει ανατεθεί μέχρι σήμερα σε ελληνική εταιρεία και θα παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι το καλοκαίρι του 2026.

Είναι η τρίτη κατά σειρά ανάθεση της Mass Group Holding στον Όμιλο ΑΒΑΞ και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητές του ελληνικού ομίλου. Τα δύο προηγούμενα έργα ήταν η Φάση 2 και η Φάση 3 του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Besmayah του Ιράκ συνολικής ισχύος 3.150 MW. Με την ολοκλήρωση του νέου έργου, η ΑΒΑΞ θα έχει παραδώσει στην MGH μονάδες συνολικής ισχύος 4,9 GW.

Μετά τη νέα αυτή σύμβαση, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του Ομίλου (σε υπογεγραμμένες και προς υπογραφή συμβάσεις,χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εκτέλεση εντός του 2023) προσεγγίζει πλέον τα 3 δις Ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, Χρήστος Ιωάννου δήλωσε σχετικά «Ο Όμιλος ΑΒΑΞ αποδεικνύει την ισχύ του και το διεθνή προσανατολισμό του μέσω της επιτυχημένης ολοκλήρωσης συμφωνιών όπως η σημερινή. Ευχαριστούμε θερμά την MassGroup Holding για την εμπιστοσύνη της, καθώς με αυτό το τρίτο κατά σειρά έργο, μας έχει πλέον αναθέσει συμβάσεις αξίας περίπου 1,6 δις Ευρώ. Η ανάληψη του Mintia Combined Cycle PowerPlant επιβεβαιώνει το know how της ΑΒΑΞ σε ενεργειακά και βιομηχανικά έργα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα