Επιχειρήσεις

Attica Bank: Τι αλλάζει, πως και... πότε


 Κραδασμούς και παράπλευρες απώλειες προκαλεί η σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Attica Bank. Η προσπάθεια εκ βάθρων αλλαγής της φιλοσοφίας της τράπεζας συνδυάζεται με την υιοθέτηση νέων συστημάτων και με αξιολόγηση της διοίκησης. Αναταράξεις προκαλούνται και από την αλλαγή φρουράς στην κεφαλή του βασικού μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς πλέον δεν εκπροσωπείται θεσμικά στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Υπ αυτό το πρίσμα δημοσιεύματα και διαρροές είναι αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθωσης,, το οποίο έχει την έγκριση των εποπτικών αρχών και τη συναίνεση της κυβέρνησης ως προς την άμεση εφαρμογή του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία έκδοσης ΜΟΔ, στο οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν  και ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών για επενδύσεις στη χώρα μας. ΗΜεταξύ άλλων ενδιαφέρον έχει εκδηώσει η BNP Paribas.

Παράλληλα έχει ανοίξει και η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος και του ανεξάρτητους συμβούλους στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εσωτερικής τους δομής και της αποτελεσματικότητας τους, με βάση τα νέα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης.

Αλλαγές top to bottom

Οι αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Attica Bank θεωρούνται πλέον δεδομένες μετά την αλλαγή φρουράς στο ΤΣΜΕΔΕ και την εκδήλωση της κυβερνητικής βούλησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Τη στήριξη της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος απολαμβάνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, η τοποθέτηση του οποίου έγινε με γνώμονα την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιάννης Γαμβρίλης έχοντας υποβάλει την παραίτηση του από το ΤΣΜΕΔΕ από τον περασμένο Αύγουστο, είχε μεν εκφράσει τη βούληση του να διευκολύνει τις εξελίξεις, ωστόσο δεν έπραξε τα ανάλογα στην τράπεζα, όπου ανανέωσε τη θητεία του για την επόμενη τριετία, δημιουργώντας τετελεσμένα, όταν μάλιστα τράπεζα, κυβέρνηση και βασικός μέτοχος βρίσκονται σε διαρκείς συζητήσεις με θεσμικούς επενδυτές.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην δομή του ομίλου της τράπεζας, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης κάποιες θυγατρικές θα απορροφηθούν και άλλες θα κλείσουν, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο πώλησης δραστηριοτήτων.

Αναδιάρθρωση: Πρώτο στάδιο

Σε αυτό, το διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο, η διοίκηση της τράπεζας καλείται να υλοποιήσει το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο λειτουργικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσής της με στόχο τη σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας και τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

Η διοίκηση της Attica Bank βρίσκεται σε αυτή τη φάση στο πρώτο στάδιο της αναδιάρθρωσης του δικτύου με μείωση καταστημάτων και επαναξιολόγηση προσωπικού με βάση την αποδοτικότητα, η οποία κρίθηκε και στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, στην σημαντικό μέρος της οποίας καλύφθηκε από το δίκτυο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το δίκτυο καταστημάτων θα συρρικνωθεί αλλά τα καταστήματα θα ενισχυθούν, ως πολυδύναμες μονάδες ευρέως φάσματος με ενισχυμένη ανεξαρτησία και ενσωματωμένο backoffice καθώς και εσωτερικό έλεγχο.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να προσφέρουν πλήρη γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων σε μεγαλύτερο αριθμό πελατών. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και τη διασύνδεση με τα ασφαλιστικά Ταμεία, η Attica Bank θα εξελιχθεί σε one stop shop για τα μέλη του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΕΕ καθώς και για τους γιατρούς και τους δικηγόρους, με τους οποίος έχει προνομιακές σχέσεις.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της τράπεζας, όπου καλύπτεται χαμένο έδαφος σε πολλούς τομείς με στόχο τη μείωση του ρίσκου και την αύξηση των εσόδων από παράλληλες τραπεζικές δραστηριότητες και η αύξηση των προσφερομένων υπηρεσιών.

Μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση της μεσομακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της τράπεζας είναι και η εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου NPL της τράπεζας, το οποίο έχει αρχίσει να παρουσιάζει εικόνα βελτίωσης.

Σημαντική είναι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της τράπεζας, ώστε να προκύψουν έσοδα.

Λειτουργία: Καταθέσεις και νέα προϊόντα

Σε λειτουργικό επίπεδο η Attica bank έχει μπει πλέον στο κυνήγι καταθέσεων με στόχο τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που έφυγαν υπό το κράτος πανικού το καλοκαίρι του 2015.

Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να υποβοηθηθεί από τις νέες στρατηγικές συμμαχίες που συνήψε η διοίκησε με Ταμεία και φορείς, πολλές εξ αυτών πιστοποιήθηκαν και από τη συμμετοχή τους στην αμκ.

Ωστόσο η διοίκηση θα πρέπει σύντονα να επαναξιολογήσει τη γκάμα προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει και να την εμπλουτίσει με νέα, με στόχο τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης.

Κρίσιμη για την ανάπτυξη της τράπεζας είναι η αγορά των POS και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπου φαίνεται ότι επενδύει τώρα, αν και δειλά ακόμα.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις