Τράπεζες

Attica Bank: Σκοντάφτει πάλι η προσπάθεια εξυγίανσης -”Στον αέρα” η συμφωνία μετόχων


 Νέα εμπόδια και σοβαρές περιπλοκές ανακύπτουν στην προσπάθεια  κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της Αttica Bank, καθώς οι τρεις βσικοί μέτοχοι (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington) δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατανομή των ποσοστών συμμετοχής τους μετά την ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.  H αρχική μεταξύ τους συμφωνία - βάσει της οποίας διενεργήθηκε η περσινή ΑΜΚ – έχει πάψει να ισχύει και η  διαδικασία επανεκκινείται από μηδενική βάση.

Μετά το ναυάγιο στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, η εποπτεύουσα ΤτΕ ζήτησε από τη διοίκηση της Attica Bank να καταθέσει πλάνο κεφαλαιακών ενεργειών, το οποίο δεν θα συνοδεύεται απαραιτήτως από συμφωνία μετόχων και έγγραφες δεσμεύσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη και το capital plan, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίσει το ενδεχόμενο κεφαλαιακό έλλειμμα της περιόδου 2022-23, το οποίο πρέπει να καλυφθεί από τους νυν βασικούς μετόχους ή/και με τη συμμετοχή νέων στρατηγικών επενδυτών.

Κι άλλοι επενδυτές - αν βρεθούν...

Παράλληλα με την επιστολή για το capital plan, η κεντρική τράπεζα έστειλε σαφές μήνυμα ότι  πρέπει να αρχίσει η εξέταση εναλλακτικών λύσεων – ανοίγοντας ουσιαστικά δρόμο για την αναζήτηση κι άλλων ιδιωτών επενδυτών.

 Βασικό πρόβλημα παραμένει ο διπλασιασμός των κεφαλαιακών αναγκών σε σχέση με αυτές που είχαν συμφωνηθεί αρχικά. Η ΑΜΚ πρέπει να είναι 600-650 εκατ. ευρώ, αντί των 365 εκατ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί για φέτος.

Τα θέματα της ΑΜΚ και της κατανομής των ποσοστών συμμετοχής αποτελούν αντικείμενο επίπονων συζητήσεων-διαπραγματεύσεων μεταξύ ΤΧΣ και του σχήματος Ellington-ΤΜΕΔΕ, που επιδιώκει να αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο της Attica Bank.

Ο μετοχικός έλεγχος και το "ευπώλητο" ποσοστό

 ΟΙ δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να εισφερθούν τμηματικά στην τράπεζα 621 εκατ. ευρώ, που επαρκούν να καλύψουν τις ζημίες από τις τρεις νέες τιτλοποιήσεις, το κόστος μετασχηματισμού και τις ανάγκες ρευστότητας για πιστωτική επέκταση.
  Διαφωνούν όμως για το ποσοστό που θα πάρει κάθε πλευρά  

  •   Το ΤΧΣ προτείνει να κατέχει το ίδιο 40% και το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington να αποκτήσει το 52%. Η πρόταση βασίζεται στην εκτίμηση ότι το 40% μπορεί να πουληθεί μελλοντικά, με τίμημα που μπορεί να αποφέρει μικρό κέρδος.   
  •  Η Ellington  θέλει περισσότερο “ιδιωτική” την Αttica Bank: Θέλει να ελέγχει μαζί με το ΤΜΕΔΕ τουλάχιστον το 60% και η συμμετοχή του ΤΧΣ να μην υπερβεί το 36,25%.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν, υπό την εντεινόμενη πίεση της ΤτΕ και της κυβέρνησης, που επιδιώκουν να βρεθεί παντί τρόπω λύση πρωτίστως για τη διάσωση και εν συνεχεία την εξυγίανση της τράπεζας

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα