Τράπεζες

Attica Bank: Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός- Συμφωνία για εξυγίανση και συγχώνευση με Παγκρήτια


Λύνεται ο “γόρδιος δεσμός” που είχε δημιουργηθεί στην προσπάθεια εξυγίανσης-συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας: Υπό την πίεση του “τελεσιγράφου” της ΤτΕ που λήγει σήμερα, το ΤΧΣ και η Thrivest των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου κατέληξαν σε συμφωνία για τα κεφάλαια που θα εισφέρει κάθε πλευρά και για τους λοιπούς όρους συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Οπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές, απομένουν μόνον νομικές αποσαφηνίσεις στους όρους της συμφωνίας, που θα αποτυπωθεί σε πλήρες κείμενο εντός της ημέρας ή το Σαββατοκύριακο και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις από την Attica Bank,  το ΤΧΣ και το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών.

Προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα με συνεχείς πιέσεις από την   ΤτΕ, η οποία έθεσε πενθήμερη προθεσμία, ζητώντας  με επιστολή της από την Attica Bank να της υποβάλλει σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων «τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων».

Ζήτησε επίσης σχέδιο συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας με αποσαφηνίσεις ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει, θα καλύπτει τους μίνιμουμ εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, λαμβανομένων υπόψη και των ζημιών που θα προκύψουν σε περίπτωση υπαγωγής δανειακών χαρτοφυλακίων της στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3».

 Τα "κόκκινα", οι εγγυήσεις και το νέο χρήμα

Υπολογίζεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ

Η Attica Bank έχει έτοιμο το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια, όπως και την τιτλοποίηση για την οποία θα υποβάλλει αίτημα ένταξης  στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα διαβιβαστεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS, που καθορίζει το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για την εξυγίανση της Attica Bank και για την κάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από τη νέα τράπεζα.

Οι μέτοχοι και τα ποσοστά

 Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για την ταχεία υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης-συγχώνευσης, που θα οδηγήσει στη δημιουργία του πέμπτου πυλώνα στο – ολιγοπωλιακών χαρακτηριστικών - ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού

Μετά την αύξηση κεφαλαίου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, το επενδυτικό σχήμα Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου θα ελέγχει πάνω από 50% των μετοχών της νέας τράπεζα, ενώ θα μειωθεί δραστικά το ποσοστό του ΤΧΣ/Δημοσίου.
 Τώρα το ΤΧΣ έχει 72,5% στην Attica Bank, η Thrivest 4,4% και η Παγκρήτια Τράπεζα 5%. Σημαντικοί μέτοχοι είναι επίσης ο EΦΚΑ με 7,6% και το ΤΜΕΔΕ με 4%

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις