Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα YENI SAFAK χρησιμοποιεί άρθρο-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών απομονώνοντας από την τοποθέτησή του για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ τις ενστάσεις και τους φόβους που εκφράζει κυρίως για το πώς μπορεί η Τουρκία να «εκμεταλλευτεί» τα ανοιχτά σημεία της τμηματικής συμφωνίας, αφού αφορά μόνο μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, με την Αίγυπτο.
Πώς διαβάζει η YENI SAFAK τις δηλώσεις Τσίπρα
«Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας: Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο δώσαμε στην Τουρκία αυτό που ήθελε» γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα, προσπαθώντας να καλλιεργήσει κλίμα διχασμού στην εσωτερική πολιτική σκηνή σχετικά με την συμφωνία με την Αίγυπτο και να εφεύρει στήριξη των επιχειρημάτων της και από την ελληνική πλευρά.
Τι είπε ο Τσίπρας
Για το ζήτημα της συμφωνίας με την ΑΟΖ, στο άρθρο παρέμβαση του στην ΕΦΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:
«Ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεών της, η κυβέρνηση προχώρησε από εκεί που τις είχαμε αφήσει με Ιταλία και Αίγυπτο, βεβιασμένα όμως και υπό την πίεση του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού συμφώνου. Και συμφώνησε και με τις δύο χώρες, αποδεχόμενη σχεδόν όλα τα σημεία στα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν.
Ο συμβιβασμός με την Ιταλία δεν ήταν δραματικός. Γι’ αυτό άλλωστε και καλωσορίσαμε τη Συμφωνία. Ωστόσο, παρότι «έσπασε» το παράνομο σύμφωνο Σαράζ-Τουρκίας, οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου στη Συμφωνία, δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα που για να μη γίνουν τετελεσμένα και να αντιμετωπιστούν απαιτείται σαφής εθνική διπλωματική και αμυντική στρατηγική.
Με μια συμφωνία με μια τρίτη γειτονική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο, μειωμένης επήρειας νησιών μας όπως η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, ή η Κάρπαθος και η Κάσος, μάλλον μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας, πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη.
Αν, επίσης, βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από την πλευρά της, εδώ και χρόνια, είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις. Και η Navtex της Τουρκίας για τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις», που ακολούθησαν, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει.
Μια συμφωνία τμηματική με την Αίγυπτο διαπραγματευόμασταν βεβαίως και εμείς, από το 2016. Τμηματική, διότι γνωρίζαμε ότι η συνολική διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει χωρίς στο τραπέζι του διαλόγου να κάθεται και η Τουρκία.
Ωστόσο ποτέ δεν αποδεχτήκαμε να δώσουμε ανέλπιστο δώρο στην Τουρκία, πριν ακόμη καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, την αποδοχή της κόκκινης γραμμής του 28ου, αφήνοντας μάλιστα τη μισή Ρόδο εκτός οριοθέτησης. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπογράψαμε, παρότι επιθυμούσαμε συμφωνία με την Αίγυπτο. Διότι σημασία δεν έχει μόνο να καταλήξεις σε συμφωνία, αλλά και σε τι συμφωνία καταλήγεις και σε ποιο πλαίσιο στρατηγικής εντάσσεται.
Σήμερα, λοιπόν, ιδίως μετά την προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το «Ορούτς Ρέις», ακριβώς στην περιοχή που ορίζεται από την οριογραμμή της Συμφωνίας μας με την Αίγυπτο και ανατολικότερα, γεννάται με δραματικό τρόπο το ερώτημα: Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Αν είναι οι διερευνητικές και η Χάγη -όπως είναι σαφώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ- τότε στόχος πρέπει να είναι κινήσεις που τουλάχιστον ενισχύουν και δεν αποδυναμώνουν τη θέση και τα επιχειρήματά μας.
Αν πάλι η στρατηγική μας δεν είναι η Χάγη και είναι μόνο η ανάσχεση της Τουρκίας και η σύναψη διμερών με άλλα κράτη συμφωνιών, έστω και τμηματικά, αφήνοντας την Τουρκία απ’ έξω, τότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε όλα τα τμήματα αυτά, αποτρέποντας στην πράξη τις έρευνες του τουρκικού σκάφους».
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου επισημαίνει:
Όση αθλιότητα και να επιστρατεύσει η κυβέρνηση κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία
Δεν μας εκπλήσσει πια καθόλου, το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση καταγγέλλει τα τουρκικά ΜΜΕ καθημερινά για αδίστακτη προπαγάνδα και fake news, διαρρέει στα Μέσα άρθρα του τουρκικού Τύπου και ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγήσεις για την απαράδεκτη κοπτοραπτική του άρθρου του Προέδρου του.
Ούτε βέβαια το γεγονός ότι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που εξαφάνισαν τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι οι "υποχωρήσεις" της Ελλάδας στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία "συμφέρουν την Τουρκία", υιοθετούν τώρα ως πρώτη είδηση την τουρκική προπαγάνδα.
Είναι προφανές ότι αυτή η άθλια τακτική εκπορεύεται από την ίδια τη κυβέρνηση που όχι μόνο αδυνατεί να απαντήσει επι της ουσίας στη κριτική της αντιπολίτευσης για τους αδέξιους χειρισμούς της στα εθνικά μας θέματα, αλλά επιπλέον επιχειρεί και τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Μόλις λίγους μήνες πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε το θράσος να χαρακτηρίσει την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας ως Δούρειο Ίππο της Τουρκίας.
Όση όμως αθλιότητα και να επιστρατεύσουν, δε μπορούν να κρύψουν ούτε το πανικό τους, ούτε την ουσία. Και η ουσία είναι ότι με την έλλειψη εθνικής στρατηγικής η κυβέρνηση μας οδηγεί σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.