Αγορές

Ασθενής ανοδική αντίδραση μετά την καταιγίδα στο ΧΑ


Μετά το «τσουνάμι» που προκάλεσε η αναθεώρηση των δεικτών MSCI με διαγραφή-υποβάθμιση των μετοχών Εθνικής-Eurobank-Πειραιώς, οι πιέσεις εκτονώνονται και η αγορά παίρνει «ανάσα». Σε ανοδική τροχιά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, στο +1,3% ο τραπεζικός, που έχασε 13% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

 Είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο κύμα εσπευσμένων ρευστοποιήσεων από index funds και χαρτοφυλάκια διαχείρισης που ακολουθούν τους δείκτες της Morgan Stanley CI.

Οι πιέσεις θα  συνεχισθούν βέβαια, αλλά θα είναι ασθενέστερες και  ευκολότερα αντιμετωπίσιμες – εάν μάλιστα βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στην αγορά.

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Καταλύτης μπορεί να αποδειχθεί το σχέδιο της ΤτΕ για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Προβλέπει μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων 40 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο θα εκδώσει και θα μεταφέρει στις τράπεζες ομόλογα ίσης αξίας, καλυπτόμενα εν μέρει από κρατική εγγύηση για τον αναβαλλόμενο φόρο επί των τραπεζικών κερδών.
 Ξένοι οίκοι εξέφρασαν ήδη αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής αυτού του σχεδίου. Οι εγχώριοι τραπεζίτες το επικρότησαν πάντως, κατά την παρουσίαση του από τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.

Στο θέμα αυτό αναμένεται ότι θα εστιασθεί την επόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον της αγοράς, γεγονός που θα επηρεάσει και τη «συμπεριφορά» των τραπεζικών μετοχών.

Μετοχές και δείκτες

Σημαντική παράμετρος για τη σημερινή συνεδρίαση είναι και το κλείσιμο των συμβολαίων Νοεμβρίου στα Παράγωγα, όπου υπάρχουν πολλές ανοικτές θέσεις.
 Προς το παρόν οι δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος, διολισθαίνοντας από τα υψηλά ημέρας που κατέγραψαν με τη συμπλήρωση μισής ώρας συναλλαγών.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,45% στις 633,5 μονάδες, έχοντας  σημειώσει υψηλό 0,95% στις 636,61.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει περίπου 0,65% στις 1.670 μονάδες.
 Ανοδο 0,70% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, που πήγε νωρίτερα μέχρι +1,81%.

Διαβάστε επίσης