MEDSin

Ασθενείς διακόπτουν την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω αδυναμίας να την πληρώσουν


Μικρή ωστόσο, μείωση του αριθμού όσων διακόπτουν την υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στην οικονομική δαπάνη της συμμετοχής τους παρατηρήθηκε φέτος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος με αφορμή τις εργασίες του 33ου Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με την  Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 13 & 14 Απριλίου 2018. 

 

Ο κ. Ανδρικόπουλος τόνισε ότι στο προσεχές 33ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας θα συζητηθούν εκτενώς τα αποτελέσματα του προγράμματος με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», που υλοποιείται με συνέπεια για 12 συνεχή έτη από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. κι έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από περισσότερα από 65.000 ενήλικες. 

Πρόκειται, όπως είπε, για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον Ελληνικό πληθυσμό. Από τη μεγάλη αυτή προσπάθεια του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. διαπιστώθηκε ότι μόνο οι μισοί Έλληνες γνωρίζουν την τιμή της χοληστερόλης τους και ότι από αυτούς που τη γνωρίζουν, μόνο οι μισοί κάνουν κάτι για να την μειώσουν. Επίσης, διαπιστώθηκε μια μικρή μείωση του αριθμού όσων διακόπτουν την υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στην οικονομική δαπάνη της συμμετοχής τους. 

 

Στο συνέδριο θα αναφερθούν και ο νέοι τρόποι έγκαιρης διάγνωσης με συμμετοχή των ασθενών και αυτό είναι το φετινό μήνυμα. 

Φορητές φτηνές αξιόπιστες συσκευές για ιατρούς, αλλά και για ασθενείς που επιτρέπουν την άμεση και ακριβή διάγνωση σώζοντας ζωές, smartphones με γνώσεις αρρυθμιολόγων και …κουρείς που περιποιούνται την κόμη, αλλά και την καρδιαγγειακή υγεία των πελατών τους. 

Επιπλέον, αναφορά θα γίνει στα επαναστατικά ευρήματα της πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης CASTLE-AF, που έδειξε ότι η επέμβαση κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής (ablation), μειώνει κατά 47% την πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς με δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας. Είναι η πρώτη φορά που κάποια θεραπεία, οποιασδήποτε μορφής, έχει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. 

Βέβαια, οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτόμες θεραπείες δεν έχουν πάντα θεαματικά αποτελέσματα, όπως είπε ο κ. Ανδρικόπουλος. Για παράδειγμα, η μελέτη VEST έδειξε ότι το γιλέκο με ιδιότητες απινιδωτή, ούτε εύκολα ανεκτό είναι από τους ασθενείς, ούτε μείωσε την πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρικόπουλος , ελπίδες κι απογοητεύσεις όμως είναι πάντα μαζί και είναι εξίσου χρήσιμες στη μάχη για τη μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις