Με Άποψη

Ασπιρίνες στην εντατική τα 12 μέτρα Μητσοτάκη  


Ένα μήνα τώρα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε όποια δημοσιογραφική  ερώτηση για κάποιο νέο μέτρο παρέπεμπαν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. 

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου 

Το επικοινωνιακό κλίμα, με μείγμα μυστικότητας και υπονοούμενων, άφηνε υποσχέσεις για μια ομιλία που θα σηματοδοτούσε την ανάταξη της γονατισμένης ελληνικής οικονομίας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. 

Ο πήχης είχε μπεί ψηλά, μιάς και οι απαιτήσεις οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από το κράτος σε περίοδο βαθιάς ύφεσης είναι υψηλές. Ώσπου έγινε η πολυαναμενόμενη ομιλία του Κ. Μητσοτάκη και οι προσδοκίες διαψεύστηκαν παταγωδώς, τουλάχιστον στο οικονομικό μέρος της. 

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 12 παρεμβάσεις. Από αυτές οι 6 αφορούν είτε την παράταση μέτρων (πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα ανεργίας, μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες), είτε είναι σερβίρισμα ξαναζεσταμένου φαγητού (καταβολή τον Οκτώβριο σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, πάγωμα κορονοχρεών μέχρι τον Απρίλιο του 2021). 

Οι τρείς είναι περιορισμένης εμβέλειας (κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι το τέλος του 2020, υπεραποσβέσεις ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη).

Άρα, στην ουσία μιλάμε για την ανακοίνωση τριών νέων μέτρων ευρείας απήχησης, όπου το ένα είναι πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη από το κράτος για 6 μήνες των ασφαλιστικών εισφορών κάθε νέου υπαλλήλου. Η επίδραση του προγράμματος στη συγκράτηση της ανεργίας, μένει να αποδειχθεί και θα εξαρτηθεί από το πόσοι εργοδότες θα τολμήσουν νέες προσλήψεις, εν μέσω κρίσης,  χωρίς να προχωρήσουν σε απολύσεις ήδη εργαζομένων τους.

Και φθάνουμε στα δύο τελευταία μέτρα: την μείωση κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 και την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες το 2021.

Προκειμένου να καταδειχθεί αν αυτά τα δύο μέτρα είναι ικανά να βοηθήσουν σημαντικά στην στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και στην ώθηση της οικονομίας θα χρησιμοποιήσουμε αυτολεξεί τα παραδείγματα του πρωθυπουργού, χωρίς σχολιασμό:

  • Ασφαλιστικές εισφορές: «Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Και το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ». 
  • Εισφορά Αλληλεγγύης: «Έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ».

Στον  διασωληνωμένο σε ΜΕΘ, χορηγούνται ασπιρίνες, για να σωθεί! Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις στα οικονομικά για να εκτιμήσει ο πολίτης ότι το συνολικό πακέτο είναι ανεπαρκέστατο, αφενός για να συγκρατήσει την εκρηκτική ύφεση το 2020, που αναμένεται να ξεπεράσει το 10% και αφετέρου για να ωθήσει σε ισχυρή ανάπτυξη το 2021. Και αυτό σημαίνει περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μείωση εισοδημάτων.

Μετά και την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ενισχύεται η άποψη ότι η κυβέρνηση έχει πλέον χάσει την επαφή της με την κοινωνία και τις ανάγκες της, τουλάχιστον στο οικονομικό επίπεδο. Η ωραιοποιημένη εικόνα των media έχει μπερδέψει και τους ίδιους τους κυβερνητικούς παράγοντες, που πιστεύουν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και επαναπαύονται σε ψευδαισθήσεις. Κακό για την κυβέρνηση, ακόμα χειρότερο για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που προφανώς δεν έχουν μπροστά τους «καλύτερες μέρες».   

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα