Πολιτική

Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοί στο ίδιο καζάνι σύμφωνα με τον Ξανθό


Κατάργηση των 3μελών Επιτροπών, καμία οικονομική επιβάρυνση ούτε αποδοχή του χρέους για νοσηλεία στα νοσοκομεία και πλήρης εξίσωση των ανασφάλιστων με τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. 

Ενώ, αναφορικά με τις εργαστηριακές εξετάσεις αυτές θα καλύπτονται από τα δημόσια εργαστήρια είτε της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είτε των νοσοκομείων όπως είπε ο Υπουργός. Για τα φάρμακα δε θα γίνουν σημαντικές αλλαγές. Στην ουσία διατηρείται το καθεστώς της προηγούμενης περιόδου ενώ, θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα απαραίτητα φάρμακα, μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ με χωριστή χρήση του ΑΜΚΑ.

Αναφορικά με τη συμμετοχή οι πολίτες που ήταν σε καθεστώς κατοχής βιβλιαρίου πρόνοιας ή απορροίας θα συνεχίσουν μετά τη λήξη του βιβλιαρίου τους να έχουν δωρεάν παροχή φαρμάκων, όχι όμως από τα φαρμακεία των νοσοκομείων αλλά από τα ιδιωτικά φαρμακεία με μηδενική συμμετοχή. 

Και όσον αφορά τους πολίτες ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας, όσοι δηλαδή εμπίπτουν στα προβλέψεις του Νόμου για την ανθρωπιστική κρίση (νόμος που έχει εισάγει η αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και έχει ψηφιστεί), θα έχουν και αυτοί το δικαίωμα δωρεάν φαρμάκων.

Αυτοί δηλαδή στους οποίους υπάρχει παροχή σίτισης, ηλεκτρικού ρεύματος και επιδόματος ενοικίου με χαμηλό εισόδημα στα 2.400 ευρώ. Και όπως ανέφερε ο Υπουργός, αυτοί είναι περί τις 170.000 οικογένειες δηλαδή περίπου 400.000 άνθρωποι. 

Επιπλέον, όπως είπε, υπάρχει πρόβλεψη και για άλλες παροχές από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχώς Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής τους και στους ανασφάλιστους έτσι ώστε να καλυφθούν πλήρως οι υγειονομικές τους ανάγκες. Για άτομα που έχουν ΑΜΚΑ αλλά έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη από το Νόμο και αναφέρεται στη στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ότι για τους έχοντες ΑΜΚΑ οι οποίοι διαμένουν στη χώρα και κατά βάση είναι αλλοδαποί, να έχουν ένα τύπου βιβλιάριο σαν μια κάρτα υγειονομικής περίθαλψης η οποία θα εκδίδεται από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων με  6μηνη διάρκεια και θα ανανεώνεται αν χρειαστεί, αν δηλαδή η διάρκεια παραμονής τους στη χώρα είναι μεγαλύτερη.

Δήλωσε μάλιστα, ότι υπάρχει πρόνοια να καλυφθούν οι ανάγκες με τον ίδιο τρόπο όπως και για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους, για τις πιο ευάλωτες ομάδες και κατηγορίες αυτού του πληθυσμού, Δηλαδή για τα παιδιά, τις έγκυες, τους ψυχικά πάσχοντες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με τοξικοεξάρτηση κ.α.

Ωστόσο ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι για να γίνουν όλα αυτά απαραίτητο είναι να υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα Υγείας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο με τους απαραίτητους ανθρώπινους και υλικούς πόρους ώστε να είναι σε θέση να καλυφθούν οι ανάγκες σε μια αυξημένη ζήτηση η οποία θα προκύψει από αυτή τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ανθρώπων στις δημόσιες δομές.

Για το λόγο αυτό όπως είπε, πέραν της αύξησης των δημοσίων δαπανών για την Υγεία (από 1,388 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι στα 1,634 δισ. για εφέτος,  προβλέπεται και χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ μέσω ΕΟΠΥΥ για τους ανασφάλιστους. Σύμφωνα με τον Υπουργό, φέτος μπορούν να εξασφαλιστούν οι εν λόγω πόροι, μέσω ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι πλέον ο Οργανισμός δεν θα καλύπτει το κόστος των φαρμάκων με την ένδειξη «στερείται» δαπάνη  για την οποία έδινε πάνω από 150 εκ. ευρώ το χρόνο, διότι η εν λόγω δαπάνη που μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία.

Κλείνοντας, η  αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ  Φωτίου συμπλήρωσε, ότι από την 1 Ιανουαρίου 2017 το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αντικατασταθεί από το επίδομα αλληλεγγύης και θα καλύψει 700.000 άτομα ενώ, το κόστος αυτό θα φτάσει στα 900.000 εκατ. ευρώ.