Πολιτική

Ασφαλείς χώρες η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αλγερία;


Σε περιοδεία στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία βρίσκεται αυτές τις μέρες ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ. Στόχος του ταξιδιού του είναι η στενότερη συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών του Μαγκρέμπ σε θέματα απέλασης και επιστροφής μεταναστών. Ταυτόχρονα η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να συμπεριλάβει τις τρεις χώρες στις ασφαλείς χώρες προέλευσης. Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εν λόγω χώρες.

Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει δύσκολο, όπως δείχνει το παράδειγμα του 22χρονου Τζιχέντ από την Τυνησία, ο οποίος συνελήφθη εξαιτίας της σεξουαλικής του ιδιαιτερότητας. «Στο κελί μου ήταν άλλοι 190 κρατούμενοι, οι οποίοι γνώριζαν ότι είμαι ομοφυλόφιλος. Συνεχώς μας παρενοχλούσαν και οι φύλακες μας έδερναν. Ενάμιση μήνα μας έδερναν κάθε μέρα. Μας χτυπούσαν με ξύλα στα πόδια και με γροθιές στο κεφάλι, μας κλωτσούσαν. Και μας έβριζαν. Έλεγαν ότι άνθρωποι σαν κι εμάς δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν». Ο Τζιχέντ καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκισης και εξορίστηκε από την πόλη Καϊρουάν, στην οποία σπούδασε.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια βήματα προόδου στην Τυνησία, όπως η προώθηση νόμων που προστατεύουν τους πολίτες από την αυθαίρετη δράση των αστυνομικών δυνάμεων. Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι εάν τηρούνται οι εν λόγω νόμοι και εάν εφαρμόζονται.

Καταπάτηση νόμων στο Μαρόκο

Το ίδιο ερώτημα τίθεται και στο Μαρόκο. H Καντίχα Ριάντι από τον Μαροκινό Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πιστεύει ότι το Μαρόκο δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλής χώρα προέλευσης. «Η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Υπάρχουν πολλές εκθέσεις μαροκινών και διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δείχνουν ότι οι νόμοι δεν γίνονται σεβαστοί. Ούτε οι διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε το Μαρόκο. Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έκθεση για την συνέχιση των βασανιστηρίων στο Μαρόκο».

Στο Μαρόκο μπορεί να υπάρχουν νόμοι, αλλά δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Σε παρόμοια αποτελέσματα καταλήγουν και οι εκθέσεις για την Αλγερία. Γι' αυτό και θεωρείται αμφιλεγόμενο εάν το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία θα πρέπει να καθοριστούν ασφαλείς χώρες προέλευσης, όπως υποστηρίζει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Στο ταξίδι του στις χώρες του Μαγρκέμπ το κύριο θέμα πάντως είναι το πώς οι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία θα επιστρέψουν πιο γρήγορα στις πατρίδες τους. Σε πρόσφατο τηλεφώνημα ο μαροκινός βασιλιάς διαβεβαίωσε τη γερμανίδα καγκελάριο ότι θα συνεργαστεί μαζί της πάνω στο συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα.

Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις