Χρηστικά

Αρχίζει το «ντέρμπι» με την τρόικα για τα μέτρα 


Ενδεχομένως κάποια μέτρα να αναβληθούν ή να παραπεμφθούν στις... καλένδες, λόγω των αντιρρήσεων των θεσμών

Από τη Δευτέρα ξεκινά το «ντέρμπι» με την τρόικα τόσο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί όσο και για εκείνα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για να υλοποιήσει εν καιρώ.

Τον Αύγουστο παραδοσιακά, οι υπηρεσίες της Κομισιόν είναι κλειστές λόγω διακοπών, αλλά από τη Δευτέρα επανέρχονται και θα αρχίσουν τις παρεμβάσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Επισήμως το πρώτο τετ-α-τετ είναι στις 16 Σεπτεμβρίου που καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα έρθουν στις 23 Σεπτεμβρίου.

Όμως νωρίτερα, θα αρχίσουν τα σχόλια και οι παρεμβάσεις των επικεφαλής των θεσμών σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που πρόκειται να υλοποιηθούν το 2020. Οι θεσμοί αμφισβητούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για φέτος λόγω της 13ης σύνταξης, της μείωσης του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, αλλά και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, που κοστίζουν συνολικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας βλέπει απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο το υπολογίζει στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο μεταμνημονιακός στόχος.

Εκτός από τη γκρίνια των θεσμών για τα ήδη ληφθέντα μέτρα, ισχυρές θα είναι οι αντιδράσεις για τα σχεδιαζόμενα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών:

  • Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από το 28% στο 24% ταυτόχρονα με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών από το 10% στο 5%, θα κοστίσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.
  • Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 9% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων έως και το ποσό των 10.000 ευρώ από το 2020, θα κοστίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ.
  • Η σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή απαιτούνται τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για τις φορολογικές παρεμβάσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση ενώ 1,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος των παρεμβάσεων του 2019 που θα βαρύνουν και τον προϋπολογισμό του 2020.

Η εξίσωση είναι εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση, καθώς μάλιστα έκανε πίσω και από το αίτημα για τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων στο 2% από το 3,5%, αφού διαπίστωσε «τείχος» των θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως κάποια μέτρα να αναβληθούν ή να παραπεμφθούν στις... καλένδες.

Το παζάρι κυβέρνησης – θεσμών θα κρατήσει σε πρώτη φάση μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 7 Οκτωβρίου. Κατόπιν θα ξεκινήσει νέος γύρος μέχρι την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα