Με Άποψη

Αρχίζει να δύει το άστρο του Ερντογάν;


Αφετηρία πολιτικών εξελίξεων και ανατροπών στην Τουρκία  θα είναι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης  επικράτησε για δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες – και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό,  κόντρα στις μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν  και στα συστημικά ΜΜΕ που το στηρίζουν.

Μετά από 24 χρόνια κυριαρχίας των συντηρητικών, φιλοϊσλαμικών δυνάμεων στις οποίες βασίστηκε ο Ερντογάν για να ανέλθει στην εξουσία,  η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, που αποτελεί οικονομική  και πολιτιστική της πρωτεύουσα, περνά υπό τον έλεγχο της –ευκαιριακά ενωμένης -δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Η επικράτηση ενός «νεωτεριστή κεμαλικού» - όπως χαρακτηρίζεται ο νικητής των εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου – αποτελεί κόλαφο για τον Ερντογάν και την κυβέρνησ’η του, που είχαν χρησιμοποιήσει τη δικαιοσύνη για να ακυρώσουν τις πρώτες εκλογές, μη αποδεχόμενοι την ήττα.

Ο Ιμάμογλου συγκέντρωσε περίπου το 54% των ψήφων, παρά τις λυσσώδεις επιθέσεις και τη δυσφημιστική καμπάνια που εξαπολύθηκε εναντίον του. Ως δήμαρχος της Πόλης θα βρεθεί στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας  και θα καταστεί πιθανότατα το «αντίπαλον δέος» για τον Ερντογάν – ο οποίος ξεκίνησε επίσης την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Οι κεμαλιστές Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι βρίσκουν στο πρόσωπο του τον νέο, άφθαρτο και χαρισματικό ηγέτη που χρειάζονταν για να επανασυσπειρώσει το κόμμα και να μπορέσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία του «σουλτάνου» Ερντογάν.

Μέσα από τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν, ο Ιμάμογλου θα ανελιχθεί πιθανότατα στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων και θα προσπαθήσει να ενώσει τις δυνάμεις  της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, υπό της «ευλογίες» της Δύσης, που επιθυμεί μία συνεργάσιμη και λιγότερο απρόβλεπτη ηγεσία στη Αγκυρα.

Το άστρο του Ερντογάν ίσως έχει αρχίσει να δύει.

Χ. Ν.

Διαβάστε επίσης