Πολιτική

Αρχίζει η «μάχη» για τα επιδόματα


Προνοιακά, οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, τίθενται υπό… εξέταση από τους δανειστές. Τι θα επιδιώξει το υπουργείο Εργασίας για τα επιδόματα προς τρίτεκνους και πολύτεκνους

Την εναρκτήρια μάχη για να «διασώσει» τα επιδόματα προς τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους-τουλάχιστον για το 2018-, ξεκινάει σήμερα η κυβέρνηση, στις διαβουλεύσεις που θα έχει η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών. 

Βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει εντός του Νοεμβρίου, τη μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών παροχών και να υλοποιήσει την αναδιάταξη του προνοιακού χάρτη, με κύρια στόχευση τα επιδόματα αναπηρίας. Ο δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί από την εν λόγω μεταρρύθμιση, είναι η εξοικονόμηση επιπλέον ποσών ύψους 259 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018.

Πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου Εργασίας είναι να περισώσει τα οικογενειακά επιδόματα (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι), μεταθέτοντας χρονικά τις οποίες περικοπές, μετά το 2018. Κατά τις πρώτες διερευνητικές επαφές με την κυβέρνηση, τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, κατέθεσαν τις προτάσεις του για «ψαλίδι» στα ποσά για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και αναδιανομή των παραπάνω προνοιακών κονδυλίων.

Παράλληλα, σκληρή «μάχη» αναμένεται να δοθεί και στον τομέα της αναπηρίας, όπου προβλέπεται αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης για την καταβολή των επιδομάτων. Οι δανειστές κάνουν λόγο για ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος «πιστοποίησης» των ποσοστών αναπηρίας αλλά και της αξιολόγησης ικανοτήτων των αναπήρων.

Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των περικοπών βρίσκονται και προνοιακά επιδόματα όπως αυτό της στέγασης αλλά και το φοιτητικό στεγαστικό, τα επιδόματα που χορηγούνται για την μετακίνηση των δικαιούχων με μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των ΚΤΕΛ. Η ενώ… κουβέντα θα γίνει και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Στην ατζέντα τα εργασιακά και ο απεργιακός νόμος

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης της Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών θα βρίσκονται και εργασιακά ζητήματα,  που παρέμειναν ανοιχτά κατά την β΄αξιολόγηση και μετατέθηκαν χρονικά, προκειμένου να «κλείσουν» κατά την γ΄ αξιολόγηση. Σήμερα θα τεθεί επί τάπητος η αλλαγή του απεργιακού νόμου, για την λήψη απόφασης για απεργίες από το 50% +1 των εργαζομένων, ειδικά στα πανελλαδικά πρωτοβάθμια σωματεία, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις ΔΕΚΟ.  

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις