ΕΥΖην

[AR]T: Πελώρια εικαστικά διευρυμένης πραγματικότητας «καταλαμβάνουν» μεγαλουπόλεις


Κατάληψη σε μεγάλες πόλεις του πλανήτη έχουν κάνει έξι μεγάλα εικονικά εικαστικά έργα, μία καινούρια σειρά εμπειριών διευρυμένης πραγματικότητας, αποτέλεσμα συνεργασίας της Apple με το New Museum της Νέας Υόρκης.

Με την επωνυμία [AR]T, οι εμπειρίες αυτές παρουσιάζουν έργα επτά καλλιτεχνών που έχει επιλέξει το μουσείο και τα οποία θα εμφανιστούν στο Λονδίνο, το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο.

Από τις 10 Αυγούστου, προσφέρονται δωρεάν στα καταστήματα της Apple.

Οι καλλιτέχνες που εμπλέκονται είναι ο Nick Cave, οι Nathalie Djurberg και Hans Berg, ο Cao Fei, ο John Giorno, ο Carsten Höller και ο Pipilotti Rist.

Μεγάλα, σαν εξωγήινα, τέρατα χορεύουν πάνω σε στέγες κτηρίων, πύλες οδηγούν σε εναλλακτικούς κόσμους που λες και τους έχεις σχεδιάσει με το χέρι, κόσμους όπου απουσιάζει η προοπτική.

ARt

Πρακτικά, ανά ομάδες των δέκα ατόμων θα δοθεί ένα iPhone με την εφαρμογή [AR]T και ένα ζευγάρι ακουστικά, και στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στην πόλη συνοδευόμενα από μέλος της ομάδας της Apple.

Στη διαδρομή, η οποία θα διαρκεί από πέντε έως δέκα λεπτά, οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν με έξι διαδραστικά εικαστικά, σε πασίγνωστα μέρη όπως η Trafalgar Square στο Λονδίνο ή η Grand Army Plaza στο Central Park της Νέας Υόρκης.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εμπειρίας τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο των έργων διευρυμένης πραγματικότητας.

«Η διευρυμένη πραγματικότητα είναι ένα ώριμο μέσο για δυναμική και οπτική αφήγηση, η οποία μπορεί να επεκτείνει την τέχνη του καλλιτέχνη πέρα από το στούντιο ή την γκαλερί και να τη θέσει μέσα στον κοινωνικό ιστό» υπογραμμίζει η διευθύντρια του New Museum, Λάιζα Φίλιπς.

Διαβάστε επίσης