Αγορές

Αρνητικό κλίμα στις αγορές- Πήρε τον.... κατήφορο το χρηματιστήριο


Συνεχίζεται με αργά βήματα η ανοδική πορεία του ΧΑ και ο ΓΔ βρίσκεται πλέον στις υπώρειες των 900 μονάδων, πολιορκώντας το οχυρό που αποτελεί  σημείο ισχυρής αντίστασης στο δρόμο της ανάκαμψης προς τα υψηλά έτους. Μικρά κέρδη καταγράφουν αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες, που ξεκίνησαν σήμερα από το κόκκινο και κινούμενοι ανοδικά σημείωσαν υψηλά ημέρας μετά από μία ώρα συναλλαγών.

Η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί κατά 5,2%, του αργού πετρελαίου κινείται σταθεροποιητικά, αλλά οι αγορές έχουν τώρα πολλούς άλλους λόγους να ανησυχούν: Η ΕΚΤ σφίγγει λίγο-λίγο την κάνουλα ρευστότητας, ο πληθωρισμός καλπάζει, ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων ελλοχεύει, τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δεν είναι ενθαρρυντικά. Μέσα σ' αυτό κλίμα τα χρηματιστήρια υποχωρούν, τα ομόλογα της Ευρωζώνης μπαίνουν στην "πρέσα". Η ελληνική αγορά που βρίσκεται στην περιφέρεια του "κυκλώνα" αναπόφευκτα επηρεάζεται αρνητικά, δεδομένου μάλιστα ότι εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την κίνηση ξένων κεφαλαίων.

Με μικρές απώλειες - αλλά στα χαμηλά ημέρας - έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ. Με θετικό πρόσημο "διασώθηκε" ο τραπεζικός δείκτης, χάρις στη σημαντική άνοδο της Eurobank.  Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης παραπέμπει σε αρχή διόρθωσης. Προβληματισμένοι οι αναλυτές δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις για τη συνέχεια. Επισημαίνουν ότικαθοριστική παράμετρος θα είναι το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές τις επόμενες μέρες.

Προς το παρόν η εικόνα είναι αρνητική . Ο DAX χάνει 0,80%, ο CAC40 υποχωρεί κατά 1%, στη Wall Street ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,40%. Οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων υποχωρούν - οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξεπέρασε το 0,96%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ μοναδική θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς είναι ο αυξημένος τζίρος, που ανήλθε σήμερα σε 58 εκατ. ευρώ, συν 8,5 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης  ξεκίνησε με -0,13% από τις 893,61 μονάδες, πήγε μέχρι τις 899,03 χαμηλό (+0,48%) και εν συνεχεία πήρε την... κατηφόρα. Διολισθαίνοντας χωρίς αντίδραση, τερμάτισε στις 891,30 μονάδες με απώλειες 0,38%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,41%, κλείνοντας στις 2.154,82 μονάδες. Με θετικό πρόσημο (+0,09%) ο δείκτης FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,70% και τερμάτισε με κέρδη 0,68%. Πρώτη η Eurobank με +1,9%. Ακολούθησαν Πειραιώς +0,8%, Alpha +0,2%. Στο κόκκινο Attica Bank -1,7%, και Τρ. Ελλάδος -0,5%, Εθνική -0,3%.

Μικρά τα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Στην πρώτη θέση η ΔΕΗ με +1,8%. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,9%, Motor Oil +0,7%, ΟΛΠ +0,4%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Βιοχάλκο και Jumbo -2,4%, ΕλβάλΧαλκόρ και ΟΤΕ -2%, Ελλάκτωρ -1,7%,  Coca-Cola και ΑΔΜΗΕ -1,4%

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν τα Αστικά Ακίνητα (+3,3%), η Intracom (+1,7%) και οι θυγατρικές της Intralot και Ιντρακάτ με +2,8% και +1,5% αντίστοιχα. Ακολούθησαν Πλαίσιο +1,4%, Κρι-Κρι +1%. Στο κόκκινο Elton -3%, Αβαξ -2,2%,  Ολυμπιακή Τεχνική -1,7%>

Στη μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση ανοδικά κινήθηκαν με αξιόλογο όγκο συναλλαγών: ΕΛΓΕΚΑ +6%, Δρομέας +2,7%, Πετρόπουλος +2,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα