Τη ματαίωση της συζήτησης επί του αιτήματος της ΝΔ να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, επιχείρησε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου πόθεν έσχες, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου κατ’ αρχήν αρνήθηκε να συζητηθεί ως πρώτο το επίμαχο ζήτημα, επικαλούμενη το γεγονός ότι βρίσκονταν ήδη στην αίθουσα στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη και μια τέτοια εξέλιξη, όπως υποστήριξε, θα συνιστούσε προσβολή προς τα πρόσωπά τους. Στην επιμονή των βουλευτών της ΝΔ, ωστόσο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου αποκάλυψε εν μέσω έντασης ότι η ουσιαστική άρνησή της αφορούσε όχι απλώς το χρόνο συζήτησης, αλλά αυτό καθ’ αυτό το ουσιαστικό αίτημα της ΝΔ.
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν είναι αρμόδια για να ελέγξει το θέμα του πόθεν έσχες εκείνων που έλαβαν τηλεοπτική άδεια, και πως για τα υπόλοιπα σχετικά ζητήματα εκκρεμούν αιτήματα στην Δικαιοσύνη. «Δεν θα κάνουμε όμηρο της επικαιρότητας την επιτροπή» είπε μεταξύ άλλων προκαλώντας κύκλο διαμαρτυριών. «Τα θέματα πλουραλισμού, πολυφωνίας και ΜΜΕ είναι απλώς επικαιρότητα;» αναρωτήθηκε ο κ. Μ. Βορίδης. Στην ανάγκη να εξετάσει η Επιτροπή τα θέματα της διαφάνειας, στάθηκε και ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο έλεγχος πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών με τον Μάκη Βορίδη να εγείρει ερωτηματικά για τη διαδικασία με την οποία διεξήχθη και για το χρονικό διάστημα εντός του οποίου αυτός ολοκληρώθηκε.
«Δεν λέμε να ελέγξουμε εμείς το πόθεν έσχες, αλλά τον τρόπο που οδηγηθήκαμε σε δύο ημέρες έλεγχο. Η αρμόδια επιτροπή δεν έχει επιληφθεί και παράγοντες της κυβέρνησης λένε για μαύρο χρήμα, λένε ότι ως πόθεν έσχες θεωρείται περιουσία τρίτου. Αυτή η επιτροπή που συγκροτήθηκε τι έλεγχο έκανε;», ανέφερε ο κος Βορίδης.
Εν μέσω αυτού του κλίματος αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση του επίμαχου ζητήματος να διεξαχθεί τελικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την προσεχή Τρίτη.
Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης πάντως στο επίκεντρο βρέθηκε με έμμεσο τρόπο και η υπόθεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, με τον Κώστα Τζαβάρα από τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
«Στη Δικαιοσύνη συμβαίνουν πράγματα με κυβερνητική καθοδήγηση, που κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται», τόνισε ο «γαλάζιος» βουλευτής με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεοφύλακτο να προκαλεί αίσθηση, σχολιάζοντας ότι «η Δικαιοσύνη μπαίνει σε σειρά μετά από δεκαετίες κι αυτό τους πειράζει».