Οικονομία

Αραχωβίτης: 1,2 δισ. σε αγρότες εντός Δεκεμβρίου


Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πιστωθούν στους παραγωγούς συνολικά 1,2 δισ. όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αραχωβίτης, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε ότι πρέπει «οι λαϊκίστικες φωνές και στη δικιά μας χώρα αλλά και στα Σκόπια να μπουν στην άκρη και αν ο Ζάεφ επιθυμεί να προχωρήσει θα πρέπει να ξανασκεφτεί τι λέει.

Σχετικά με την ημερομηνία εκλογών, επεσήμανε ότι καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του, για το αν θέλει να διαταράξει την πορεία που διαμορφώνεται, με την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και με κομβικό ρόλο στη διεθνή σκηνή», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν την ενδιαφέρει η θέση της χώρας στη διεθνή σκακιέρα, αλλά η επάνοδος της στην εξουσία», προσθέτοντας πως όσο πηγαίνουμε προς τις ευρωεκλογές βλέπουμε ότι λαϊκίστικες φωνές, σχήματα και μορφώματα που ήταν στο περιθώριο παίρνουν τον χώρο τους, κι αυτό δεν είναι καλό ούτε για τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, σημείωσε πως «στις 26 Οκτωβρίου δόθηκε το 70% της βασικής ενίσχυσης, τώρα πάμε στην εξόφληση. Το αργότερο ως τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, θα έχει γίνει εξόφληση της βασικής και της πράσινης ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες, η διανομή του εθνικού αποθέματος και η βασική ενίσχυση στους νέους. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πιστωθούν στους παραγωγούς συνολικά 1,2 δισ. και οι εκκαθαρίσεις παλαιών προγραμμάτων από το 2012, θα πιστωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενισχύσεις που «χρωστάει» το υπουργείο από 2014 θα εξοφληθούν φέτος σε κάποια προγράμματα 100% και άλλα σε μικρότερο βαθμό, όπου υπάρχουν νομικές δυσκολίες.

Για την έκτακτη ενίσχυση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα Καλάβρυτα, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα και υπογράμμισε ότι αφορά 45.990 κτηνοτρόφους με ζώα που το 2017 παρέδωσαν έστω κι ένα κιλό γάλα και μονάδες άνω των 20 ζώων.

Κλείνοντας, δήλωσε πως οι αγρότες που «βγήκαν» μετά τον νόμο Κατρούγκαλου θα δουν κι αυτοί αυξήσεις από τις αρχές του χρόνου.