Επιχειρήσεις

Apple: Άνοδος της μετοχής παρά τα απογoητευτικά τριμηνιαία αποτελέσματα


Οι μετοχές της Apple ανέβηκαν πάνω από 165 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και ενισχύθηκαν σχεδόν 3% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα του τελευταίου οικονομικού τριμήνου που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου διέψευσαν τις προσδοκίες των επενδυτών. Τα έσοδα της εταιρείας για το τρίμηνο που έκλεισε στις 25 Σεπτεμβρίου ήταν 83,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και σημείωσαν άνοδο 29% από έτος σε έτος, οι αναλυτές υπολόγισαν ότι το αποτέλεσμα ήταν έως και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια καλύτερο. Τα καθαρά κέρδη της Apple ξεπέρασαν τα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 62 τοις εκατό σε σχέση με έναν χρόνο πριν*.

Για ολόκληρο το οικονομικό έτος, η Apple κέρδισε 365,8 δισεκατομμύρια δολάρια, μια τρίτη αύξηση από έτος σε έτος. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 45,6% σε λιγότερο από 153 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Apple κέρδισε 1,25 δολάρια ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο και 5,67 δολάρια για ολόκληρο το έτος. Και στις δύο περιπτώσεις, σημειώθηκε ετήσια αύξηση περίπου 70 τοις εκατό*.

Η Apple κατάφερε να αυξήσει περισσότερο τις πωλήσεις της στην Κίνα, όπου αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου ήταν σημαντικά λιγότερες. Όσον αφορά τις πωλήσεις μεμονωμένων προϊόντων, το iPhone σαφώς προηγείται, το οποίο παρέχει στην Apple πάνω από το 52 τοις εκατό των πωλήσεων. Πέρυσι, ένα στα δύο δολάρια που εισέπραξε αφορούσαν το iPhone. Το δεύτερο πιο επιτυχημένο προϊόν είναι οι υπηρεσίες που παρέχει η Apple στους πελάτες της. Πρόκειται κυρίως για υπηρεσίες streaming όπως Apple TV, Apple Music ή υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, το γνωστό iCloud.

Αν και η Apple κατάφερε να αντέξει τη συνεχιζόμενη πανδημία, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Ο μεγαλύτερος είναι η απειλή διακοπής της παροχής σημαντικών εξαρτημάτων με τη μορφή τσιπ, η έλλειψη των οποίων μαστίζει κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά συχνά επηρεάζει και τον τομέα της τεχνολογίας.

Ένας από τους βασικούς προμηθευτές της Apple, η Foxconn, προμηνύει ήδη ορισμένα προβλήματα. Το αφεντικό της, Liu Young-way, προειδοποίησε ότι η έλλειψη τσιπ στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και ότι οι πωλήσεις της Foxconn θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από 15%, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων από την πώληση εξαρτημάτων για smartphone.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Apple