Υγεία

Αποτελεσματικό κατά της Ομικρον το εισπνεόμενο ρωσικό εμβόλιο Sputnik


Μετά την ολοκλήρωση δύο κύκλων κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sputnik σε εισπνεόμενη μορφή, το ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας ανακοίνωσε ότι το νέο σκεύασμα  είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό  κατά της μετάλλαξης Ομικρον και σύντομα θ' αρχίσει η μαζική παραγωγή του, ώστε να είναι διαθέσιμο έως τα τέλη  Φεβρουαρίου.

Το εισπνεόμενο εμβόλιο όχι μόνο προσφέρει προστασία από τη λοίμωξη αλλά προλαμβάνει και την εξάπλωσή της. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, το νέο σκεύασμα δεν αναιρεί την ανάγκη "εμβολιασμό ρουτίνας", αλλά θα γίνει συμπληρωματικό μέσο για αναχαίτιση της πανδημίας. 

Κατά τον διακεκριμένο Ρώσο μικροβιολόγο η εισπνεόμενη μορφή του εμβολίου δημιουργεί τοπική ανοσία στο ρινοφάρυγγα και δημιουργεί επιπλέον φραγμό για τον ιό, όταν προσπαθεί να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι δοκιμές της νέας μορφής του εμβολίου ξεκίνησαν τον Απρίλιο. Στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών συμμετείχαν πολιτικοί και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Ρωσίας, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, και η πρόεδρος της Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις