Αγορές

Αποτελέσματα β' τριμήνου ΗΠΑ: Οι προσδοκίες της αγοράς και που στρέφεται η προσοχή


Η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου στις ΗΠΑ αρχίζει στις 12 Ιουλίου με πρώτες τις τράπεζες. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά όχι μόνο τους αριθμούς, αλλά και τις προοπτικές της εταιρείας για τα επόμενα τρίμηνα.

Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση κερδών 8,8% από έτος σε έτος για τον S&P 500, επεκτείνοντας το σερί ανάπτυξης σε τέσσερα τρίμηνα. Αυτό θα σήμαινε επίσης την υψηλότερη ανάπτυξη από το α' τρίμηνο του 2022.  Τα έσοδα αναμένεται επίσης να αυξηθούν κατά 4,6% για τον δείκτη συνολικά, συνεχίζοντας την τάση για 15ο τρίμηνο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη έχουν μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του τριμήνου.

Στις μελλοντικές προοπτικές η εστίαση

Ενώ οι καθοδικά αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τα κέρδη έχουν αφομοιωθεί, η θετική μελλοντική καθοδήγηση (προοπτικές) από τις εταιρείες είναι το κλειδί για να δούμε σημαντικές αυξήσεις των τιμών των μετοχών μετά την ανακοίνωση των κερδών. Η υπέρβαση των χαμηλών προσδοκιών είναι ευκολότερη από την έκπληξη με ισχυρές μελλοντικές προοπτικές.

Τεχνολογικές και Ενέργεια υπερέχουν, πίσω ο κλάδος Υλικών

Εννέα στους έντεκα τομείς S&P αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση εσόδων και οκτώ αναμένεται να αναφέρουν αύξηση κερδών. Οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας, η Υγεία, η Πληροφορική και η Ενέργεια αναμένεται να δουν διψήφια ανάπτυξη. Τα υλικά, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη πτώση κερδών.

Τράπεζες: Εστίαση στα επιτόκια και στην καθοδήγηση

Η JPMorgan Chase, η Wells Fargo και η Citigroup θα υποβάλουν έκθεση πρώτες στις 12 Ιουλίου, ακολουθούμενες από τις Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Οι τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν υψηλή μονοψήφια μείωση κερδών σε σχέση με πέρυσι. Τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα περιθώρια είναι πιθανό να παραμείνουν πιεσμένα έως ότου η Fed μειώσει τα επιτόκια, κάτι που αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν επίσης πληροφορίες από CEO τραπεζών σχετικά με τις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές.

Οι τεχνολογικές "οδηγούν"

Ενώ μένουν ακόμη εβδομάδες για τις ανακοινώσεις από τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Meta και η Alphabet (Google), τα μεγέθη τους αναμένονται με ιδιαίτερη προσοχή. Ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, που περιλαμβάνεται σε αυτές τις εταιρείες, αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των κερδών. Ο κλάδος Πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης της Nvidia, προβλέπεται επίσης να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη. Τα κέρδη της Nvidia, που αναμένονται στα τέλη Αυγούστου, θα παρακολουθούνται στενά, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις μελλοντικές δυνατότητες της μετοχής μετά την εντυπωσιακή άνοδο κατά 165% από το έτος μέχρι σήμερα.

Άλλα επερχόμενα γεγονότα για παρακολούθηση

Πέρα από την περόδο ανακοίνωσης των κερδών, άλλα σημαντικά γεγονότα διαφαίνονται στο χρηματιστήριο. Η έκθεση του ΔΤΚ του Ιουνίου, η οποία αναμένεται στις 11 Ιουλίου, είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της πιθανότητας μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές ελπίζουν να συνεχιστούν οι ενδείξεις αποπληθωρισμού. Επιπλέον, τα στοιχεία για το ΑΕΠ και το PCE (δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών) του δεύτερου τριμήνου, μαζί με άλλες οικονομικές εκδόσεις, και η συνάντηση της FOMC του Ιουλίου θα είναι στα ραντάρ των επενδυτών.

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές

Παρά τους εγγενείς κινδύνους της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών μεγεθών, η συνολική προοπτική για τη χρηματιστηριακή αγορά παραμένει θετική μεσοπρόθεσμα. Η υποστήριξη της Fed και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας και των κερδών, ακόμη και αν υπολείπονται των προσδοκιών των αναλυτών, αναμένεται να περιορίσουν τις σημαντικές πτώσεις και να παρουσιάσουν ευκαιρίες αγοράς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις