Πολιτική

Αποσύρεται η ρύθμιση για τις offshore


Μετά το σάλο θα απαγορεύεται σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες

Μετά το σάλο που προκλήθηκε εντός και εκτός Βουλής, η κυβέρνηση αποσύρει άρον - άρον τη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε offshore. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης θα απαγορεύεται στα πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε σε εξωχώριες εταιρείες, ρύθμιση η οποία δεν προκάλεσε μόνο τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά δέχτηκε επικριτικά σχόλια από τους βουλευτές της κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση  θα προκαλέσει αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή και ονομαστική ψηφοφορία κατά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης.
 

Σκιές στο Μαξίμου για τις offshore και τα προαπαιτούμενα 

Πονοκέφαλο προκαλούν στο Μαξίμου οι εξελίξεις που αφορούν τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, καθώς και η σφοδρή κριτική που δέχεται τα τελευταία 24ωρα για το ζήτημα των offshore.
 
Η νομοθετική ρύθμιση, που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο των 7.500 σελίδων, και επιτρέπει σε βουλευτές και υπουργούς να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες προκάλεσε την κοινή γνώμη, τα πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ ακόμη και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «άδειασαν» το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας ότι δεν γνώριζαν πως ψήφιζαν την ύποπτη διάταξη που επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες. 
 
Ενδεικτική είναι η αποστασιοποίηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών Γιώργου Δημαρά ο οποίος στηλίτευσε ευθέως τις κυβερνητικές επιλογές, υπαινίχθηκε εν κρυπτώ αποφάσεις και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του. 
 
«Αν το ήξερα δεν θα το ψήφιζα» είπε ο κ. Δημαράς για το επίμαχο άρθρο 178 και επισήμανε στέλνοντας μήνυμα στο πρωθυπουργικό γραφείο: «Έστω και τώρα να το πάρει πίσω ο Αλέξης Τσίπρας».
 
Αναφερόμενος στη ρύθμιση για τις offshore, o Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε: «Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ, το θέμα της πολιτικής ηθικής και το θέμα της νομιμότητας. Εγώ σας λέω ευθέως ότι είναι πολιτικά ανήθικο οποιοσδήποτε πολιτικός, όχι μόνο υπουργός, να έχει offshore εταιρείες. Από την άλλη μεριά, είναι το ζήτημα της νομικής αποτύπωσης. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται». 
 
Τέλος, στο ερώτημα αν γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Ομολογώ ότι δεν ήξερα, όχι». 
 
Ακόμη και η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Αυγή, άσκησε σκληρή κριτική για τη ρύθμιση - σκάνδαλο. 
 
 
Την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω τη ρύθμιση γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία και εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ για το νόμο του 2010 που όπως είπε οδηγούσε δήθεν σε εφαρμογή της απαγόρευσης. Παράλληλα, η κα Γεροβασίλη προανήγγειλε ότι με τροπολογία που κατατίθεται αύριο θα θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο μεταξύ της κατοχής offshore και της ιδιότητας του βουλευτή και του υπουργού.
 
«Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί, κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκάλυψης» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος καταφεύγοντας στην προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να καταφεύγει σε ύβρεις.
 
Κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης» η κυρία Γεροβασίλη προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα απαγορεύεται και θα θεωρείται ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του βουλευτή ή του υπουργού η κατοχή εξωχώριας εταιρείας. 
 
«Η απαγόρευση δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες αλλά θα είναι γενική και καθολική» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
 

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη για την απόσυρση της ρύθμισης για τις offshore:

 
«Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.
Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα. 
Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες  εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας. 
Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή. 
Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.  
Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. 
Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί. 
Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες  και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες-  κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο  πολιτικό προσωπικό. 
Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι. 
Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς. 
Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή  μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων,  στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο  εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. 
Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες  ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. 
Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική. 
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο. 
Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.
 Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου  με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε  να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά. 
Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις