Ελλάδα

Αποσυμφόρηση στο ΚΥΤ της Μόριας, μεταφέρονται 2.800 πρόσφυγες


Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται το σχέδιο αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων-μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, όπου φιλοξενούνται 8.700 άτομα.

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες περίπου 2.800 διαμένοντες θα  μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες υποδομές.

Περίπου 1.100 πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε νέα δομή στη Βόλβη, 560 στον Κατσικά Ιωαννίνων, 860 στα Γρεβενά και 280 στη Φιλιππιάδα.

Ήδη από το ΚΥΤ έχουν αποχωρήσει μερικές εκατοντάδες άτομα. Τη Δευτέρα πρόκειται να αναχωρήσουν 400 που θα μεταφερθούν στις νέες δομές στη βόρεια Ελλάδα. Από την Τρίτη μέχρι την Πρασκευή θα μετακινηθούν τμηματικά 1.080 άτομα.

Με την αποσυμφόρηση θα βελιυωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των περίπου 6.000 προσφύγων-μεταναστών που θα μείνουν στο ΚΥΤ της Μόριας.

Επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες αποσυμφόρησης που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν απέφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα, επειδή συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν μεταφερθεί από τη Λέσβο σε δομές φιλοξενίας άλλων περιοχών 8,500 άτομα. Ομως , στο διάστημα αυτό έφτασαν στο νησί 11.934 νέοι πρόσφυγες

Διαβάστε επίσης